Háromezer (!) sertés tetemét hajították az árokba Tiszaföldváron, orrfacsaró bűz terjeng

2018. szeptember 9., 09:49

Szerző:

Hatalmas bűz terjeng szerte Tiszaföldváron, mert a város határában lévő sertéstelepen több, mint száz elpusztult sertést szórtak ki egyszerűen az árokba, a tűző napra - értesült a szoljon.hu. A barbár eljárásról készült, erős gyomrot igénylő olvasói fotókat egy nyilvános Facebook-oldalon tették közzé.

A közösségi oldal csoportjában arról írnak, az esetet bejelentették a területi kormányhivatalnál, ahol már meg is kezdték a kivizsgálást. Az ügyben a szoljon.hu megkereste a megyei rendőrséget is. Szabó Zita megyei szóvivő azt közölte, bejelentés vagy feljelentés még nem érkezett az üggyel kapcsolatban.

Az Index telefonon érte utol a település polgármesterét. Hegedüs István azt mondta, ő nem is tud róla, neki hivatalosan nem jelezte senki, hogy ilyen lenne ott. A településnek ezen a végén - a kommentekben azt írták, a Mezőhék felőli oldalán készült a kép - tényleg van sertéstelep, de ott minden szabályt betartva dolgoznak, mondta a polgármester. Nem is tudja elképzelni, hogy miért kockáztatnának nagy büntetést vagy bezárást ilyesmivel. 

Egyébként a város ezen oldalán már máskor is probléma volt abból, hogy kellemetlen szag terjeng, és legutóbb például kiderült, hogy nem a sertéstelepről jön, hanem a téglagyár két bányatavának egyike volt a ludas.

A hírportál beszélt a telep egyik dolgozójával, aki elmondta, a képek akkor készültek, amikor a sertéstelep zárt részéből géppel kellett kihordania 150-200 elhullott sertés tetemét. Voltak tetemek, amik már hetek óta ott voltak, azokból evett a többi disznó. Miközben hordta ki őket egy hátsó árokba, volt, amelyik fel is robbant. Majd erre vékony földréteget hordtak rá.

A férfi elmondta, a telepen hátul mostanra legalább 3000 disznó tetemét ásták el, amelyet vékony földréteg borít. Ha kiásnák ezeket a gödröket, minden kiderülne. A dögök miatt állítása szerint már a trágyát sem viszik el a telepről azok, akik eddig vitték, mert állati tetemekkel kevert.

A telepen azt mondta, áldatlan állapotok vannak, a trágyalé megfelelő elvezetése sincs megoldva, volt, hogy beszivattyúzták a csapadékelvezetőbe, amiből a közelben a földeket locsolják, ezért is bűzlött sokszor a környék. 

A férfi azt mondta, beszélt a tisztifőorvossal is, aki arra kérte, vegye le a képeket, de szerinte teljesen mindegy már, hiszen azok a Facebookon elterjedtek. Azt ígérték neki, hogy rendesen ki fogják vizsgálni a dolgot, de ő ebben nem igazán bízik.

Fotó: Facebook

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.