Több mint havi hétmilliót keres, Porschéval vagy Aston Martinnal száguld az Orbán-kormány fő vagyonkezelője

június 23. 09:18 - szerző: Ágoston Zoltán

Több mint hétmillió forintot keres havonta Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja – nézett utána a 24.hu. Szivek két és fél éve foglalta el a székét. Fizetése havi bruttó 5 350 000 forint, de több más állami tisztsége is visel:


  • 2015 áprilisától a Mol Nyrt. felügyelőbizottsági tagjaként tavaly összesen 14,9 millió forintot,

  • a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjaként 2016 áprilisától havi 520 ezer forint,

  • a Magyar Posta Zrt. igazgatósági tagjaként 2016 augusztusától havi 450 ezer forintot


keres. Igazgatósági tag a Magyar Villamos Művekben is 2015 májusától, a havi bruttó 180 ezer forintos tiszteletdíját azonban nem veszi fel, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség és a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. pedig nem reagált a 24.hu megkeresésére. Az MSZKSZ-nél havi Szivek havi 395 ezret (évi 4,7 milliót) keres, de a cég nem árulta el, hogy felveszi-e ezt a pénzt, ami pedig a Panrusgázt illeti, az sem világos, hogy ott mennyit kap, de a 24.hu számításai szerint így is legalább 7,5 milliót vihet haza minden hónapban. Ő a Magyar Golf Szövetség elnöke is, de a teendőiért deklaráltal nem vesz fel tiszteletdíjat.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az MNV Zrt. vezérigazgatójaként Szivek ezermilliárdok sorsát felügyeli, tisztségéhez pedig a vs.hu 2015-ös cikke szerint luxusautó dukál, amit az ő esetében egy Porsche vagy egy Aston Martin dukál. Alig három hete, hogy a Heti Válasz ellen jogerősen elbukta azt a pert, amelyben kiderült, hogy van egy cége, a Cretum GmbH, amely a svájci adóparadicsomnak számító Zugban működik.

Sziveket még Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kérte fel a tisztségre, azóta is az ő emberének tartják. 2015-ben eljegyezte azt a Bentzik Rékát, aki az MVM Zrt. kommunikációs igazgatójaként havi 2,4 millió forintot keres, és aki nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy feketén-fehéren elárulta, kormányzati jóváhagyással adott az Orbán-kormány kedvenc civil szervezetének, a CÖF-nek 508 millió forint közpénzt.