Több mint egy év eltelt, de még mindig nincs gyanúsítottja az Arton Capital százmilliós betörési ügyének

2018. július 24., 10:25

Szerző: Bíró Veronika

Tavaly áprilisban törtek be a letelepedési kötvényeket forgalmazó Arton Capital irodájába. A rendőrség hatalmas erőkkel kezdte meg a nyomozást, ennek ellenére még mindig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A rendőrség a 168 Óra érdeklődésére megerősítette, hogy tart még a nyomozás, arra a kérdésünkre, hogy mi a nyomozás határideje, konkrét választ nem kaptunk,

de figyelmünkbe ajánlották a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 351. §-át. ez kimondja, hogy 

  • (1) A nyomozást a lehető legrövidebb időn belül le kell folytatni.
  • (2) Ha a felderítés során a nyomozás elrendelésétől számított hat hónap eltelt, a nyomozó hatóság bemutatja az ügyészségnek a nyomozás ügyiratait, egyidejűleg beszámol a nyomozás állásáról. A nyomozó hatóság ezután a beszámolóját a felderítés során hathavonta küldi meg az ügyészségnek.
  • (3) A nyomozás határideje a gyanúsított kihallgatásától számított két év.
  • (4) A (3) bekezdésben meghatározott határidőt az ügyészség egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal meghosszabbíthatja. E határozat ellen nincs helye panasznak.

Mivel válaszukban megerősítették, hogy gyanúsítottat még nem hallgattak ki, a törvény szerint bőven rendelkezésükre áll még idő. Pedig hatalmas erőkkel kezdték meg a nyomozást, külön nyomozócsoportot is felállítottak, az Index információi szerint 1300 tanút hallgattak meg fél év alatt.

Arra a kérdésünkre, hogy mi indokolta a rendőrségi akció nagyságát, ha személyi sérülésről nem volt szó, azt a választ kaptuk, hogy

Egy nyomozás során a szükséges eljárási cselekmények, illetve az abban résztvevő rendőri állomány létszámának meghatározása minden esetben szakmai kérdés, amelyet a nyomozóhatóság nem kíván a sajtóban megvitatni.

Amint arról tavaly mi is beszámoltunk, 2017 áprilisában nagyon furcsa körülmények között törtek be a letelepedési kötvényeket forgalmazó Arton Capital Ó utca és a Hajós utca sarkán lévő irodájába. A tettesek a hátsó bejáraton jutottak be, a biztonsági zárat és a rácsot saját kulccsal nyitották ki, és kikapcsolták az elektronikus védelmi rendszert. Pontosan tudták, hol van a falba beépített széf, és azt is, hogy az alkalmazottak melyik fiókban hagytak ott 200 millió forintnyi készpénzt. Tudták, hol van a cég összes fontos papírja és a számítógépekkel összekapcsolt központi szerver az ügyfelek adataival. A betörők az egész széfet is elvitték 200  millió forintnyi euróval, majd a társasház főbejáratán távoztak.

Az Arton Capital ügyvezetője, Balogh Radosztina, aki egykoron Rogán Antal kabinetminiszter egyetemi évfolyamtársa volt. A cég bármilyen hovatartozású külföldinek intézhetett letelepedési engedélyt. A Rogán ötlete alapján bevezetett bevándorlási programban Magyarország körülbelül húszezer külföldinek adott letelepedési engedélyt, fejenként 300 ezer euróért. A programon a magyar állam 17,5 milliárd forintot bukott a kötvényeket közvetítő cégeknek fizetett kamatok miatt. A többségében Fidesz-közeli offshore cégek ezzel szemben óriási nyereségre tettek szert.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.