Tizennégy törvényjavaslatról dönt ma az Országgyűlés

2018. július 17., 10:58

Szerző:

Az Országgyűlés ma tizennégy törvényjavaslatról dönt. A képviselők egyebek mellett elfogadhatják a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint változtatásokat hajthatnak végre a választásokkal kapcsolatos jogszabályokon is.

Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek.

Ekkor hagyhatják jóvá a 2019-es büdzsét megalapozó törvénymódosításokat, amelyek összesen 42 jogszabályon változtatnak.

A választást érintő módosítások elfogadása esetén szigorúbb szabályok lépnek hatályba a kampánytámogatás visszafizetésére, emellett a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét, az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást.

 

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Attila

A szavazásokat követően pénteken elfogadni tervezett javaslatokhoz benyújtott módosító javaslatokról tárgyalnak a képviselők, majd két indítvány összevont vitáját bonyolítják le.

Elsőként a Fidesz azon javaslata kerül terítékre, amely a büntető törvénykönyv (Btk.) hatályát kiterjesztené a személyszállító járművek jogellenesen átalakítására, valamint a hivatalos személyek zaklatására. 

Ezt követi a kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvényjavaslat tárgyalása. A kormány előterjesztése a szóban forgó beruházások állami feladatainak kereteit jelölné ki, a már előkészítés alatt álló Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósításának segítése mellett.

Az Országgyűlés pénteken, egyebek mellett a jövő évi költségvetés elfogadásával fejezi be nyári rendkívüli ülésszakát.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.