Tizenegymilliót biztosan kidobott az ablakon az MNB alapítványa

2017. január 10. 19:10

Köszönő viszonyban sincs a vállalásokkal az a tanulmány, amit a John Henry Newman Oktatási Központ készített egy olyan projekt lezárásaként, amire tizenegymillió forintot kapott az MNB egyik alapítványától. A Index úgy tudja: a központ kamudoktor szellemi atyja ellen sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

A Pallas Athéné Domus Animae nevű jegybanki alapítvány bőkezűen megtámogatta a John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. egyik kutatását, Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében címmel. Tizenegymillió forint közpénzt kapott a központ a projektre, amelynek leadási határideje az Index információi szerint 2016 november vége, hosszabbítással esetleg év vége volt.

A tervek egyik fő eleme nem valósult meg a határidő lejártáig, a leadott tanulmány csak kis részben teljesíti az eredeti vállalásokat – írja a portál.

A könyvecskének már a címe is más, mint az eredeti: Monetáris politikai innovációk. A terjedelem pedig körülbelül a fele a tervezettnek, 68 oldal.

Az eredeti ötfős, részben közgazdászokból álló szerzőgárdából a kutatásvezető (Lentner Csaba), a tudományos főtanácsadó (Galló Béla) és az egyik kutató (Zsebők Csaba) a botrányok miatt távozott. Maradt a központ fejeként működő Kertész-Bakos Ferenc (aki semmilyen végzettséget igazoló dokumentumot nem tudott vagy nem akart felmutatni), aki a helyeket többnyire ismerőseivel töltötte fel.

Feketében Kertész-Bakos (Kmfap.hu)

A kutatási tervben megadott szakirodalom-jegyzékre alig történik hivatkozás a kész tanulmányban, szerepel benne viszont Matolcsy György tavalyi, Egyensúly és növekedés című műve.

Az egyik fő költségtételt (1,8 millió forintot) jelentő nemzetközi tudományos konferenciát, amelyre Argentínából hívtak volna szakértőt és amivel a kutatási projektet zárni kellett volna, nem rendezték meg.

Az Index megkereste a PADA alapítványt azzal, hogy elegendő lesz-e számukra annyi, amely az argentin kutatásból megvalósult és hogy kaptak-e még újabb határidőt Kertészék, de az alapítvány nem válaszolt.

A nyár közepén támadtak ellentétek a jövőegyetemen belül, aminek a vége egy Kertész és társa elleni feljelentés lett, mert állítólag elsikkasztották az MNB-alapítványoktól összepályázott összesen 28 millió forint jelentős részét. Sümeg városa, ahol önkormányzati támogatással jött létre a jövőegyetem, közben a botrányok hatására felmondta a megállapodását és Kertészéket kitették. A rendőrség az Index információi szerint továbbra is nyomozást folytat sikkasztás gyanújával az ügyben.