Titok marad, mennyibe kerültek Orbán repülőútjai

2018. augusztus 8., 18:14

Szerző:

Nem árulta el a Párbeszéd parlamenti képviselőjének, Tordai Bencének írásbeli kérdésére Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy mennyibe kerültek a Magyar Honvédségnek Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány közelmúltbeli repülős útjai.

Az izraeli és montenegrói diplomáciai látogatásokat ugyanis a Honvédség kötelékébe tartozó egyik Airbus A319-es utasszállító repülőgéppel hajtották végre, pedig hivatalosan a két ilyen típusú gép egyike sem a kormánytagok szállítására szolgál, hanem például honvédek, katonai ellátmány vagy sebesültek utaztatására.

Fotó: Radim Koblizka

168 Óra nemrég beszámolt róla, hogy korábban még azt sem volt hajlandó elárulni a honvédelmi miniszter, hogy mennyibe került a két repülőgép megvásárlása. Benkő Tibor a Párbeszéd képviselőjének szerdán azt válaszolta: az ilyen jellegű utazások kizárólag a jogszabályok betartásával, önköltséges módon, a honvédelmi miniszter engedélyével valósulhatnak meg. A pilóták és a személyzet kiképzése során a gépeket csak kisebb delegáció szállítására használják, de feladataikat ugyanúgy ellátják.

A dokumentum végén a honvédelmi miniszter közli, hogy a honvédelmi tulajdonú gépek felhasználásában az utóbbi években nem történt változás, a katonai feladatú repülőgépek korábban is szállítottak kormánytagokat, állami vezetőket és delegációikat. Benkő Tibor külön kiemeli, hogy a szocialista kormányzat idején is volt erre példa, ráadásul mintegy 100 alkalommal.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.