Tiltakozó aktivisták szállták meg Zsidai Roy éttermét

2017. november 19., 14:30

Szerző:

A Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái erőszakmentes ellenállási akciót, ülősztrájkot kezdeményeztek a Pest-Buda étterem-hotelben. Nagyjából huszan egyszerűen beültek a Zsidai-birodalomhoz tartozó étterembe és nem hajlandók kimenni. A pincérek megpróbálták kitessékelni őket, de nem sikerült.

Az aktivisták a közvagyon magáncélú profitszerzésre való használata ellen tiltakoznak, közismert ugyanis, hogy Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe az épületet Zsidai Roy cégének. (Juhász Péter korábban hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, mert Zsidai – aki Juhász szerint Orbán családi strómanja – cége havonta összesen 126 000 forintot fizet az egész házért, aminek egyetlen lakrészében 99 ezer forintba kerül egy éjszaka.)

Miközben Magyarországon lakhatási válság van, köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet – írják felhívásukban a szervezők. Az étterem tulajdonosai köztudottan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök családi körével. Ma Magyarországon pedig ez a rend: aki közel áll az Orbán-családhoz, annak nyílnak lehetőségek, sőt csak azoknak nyílnak lehetőség. Nekik szabadon lehet rabolniuk és megkárosítaniuk a közvagyont, nekik megadatik a gyarapodás – tették hozzá.

 

Az étterem vzeteői egy idő után megunták és rázárták a z ajtót a bent tiltakozókra, majd bekapcsolták a riasztót. "Az étterem magánterület, de nyilvános hely, ahová étkezni járnak az emberek. Az étterembe be lehet menni étkezni, majd fogyasztás és fizetés után távozni. Azzal, hogy a tüntetők elfoglalták az éttermet és nem rendeltetésszerűen használják, azaz nem fogyasztanak, szabálysértést követnek el – írta közleményében a Zsidai Csoport. 

Hozzátették, hogy mivel az éttermet bezárták, az már nem közforgalom, az ennek ellenére ott tüntetők, ezzel magánlaksértést követnek el. A Közös Ország Mozgalom szerint viszont éppen ellenük követtek el bűncselekményt. Az ajtó bezárása után ugyanis az  aktivisták akkor sem tudnák elhagyni a helyszínt, ha akarnák, azaz korlátozzák személyes szabadságukatt, ez pedig bűncselekmény – írták a Facebookon.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.