Tiltakozik az ELTE dékánja a genderszak megszüntetése ellen

2018. augusztus 12., 10:59

Szerző:

Értetlenül áll a genderszak megszüntetésének terve előtt az Eötvös Lóránd Tudományegyetem dékánja, Juhász Gábor, annak ellenére, hogy az egyetem vezetése pénteken sietve bele is nyugodott az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) döntésébe. A tárca álta készített kormányrendelet-tervezet azzal az indoklással tiltaná be a Társadalmi nemek tanulmánya elnevezésű mesterszakot, hogy az oktatása gazdaságilag nem térül meg, és nincs is rájuk igény.

Fotó: tatk.elte.hu

Az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja furcsállja, hogy az EMMI egy alig 2 évvel ezelőtti, saját hatáskörében elfogadott rendeletét indokolás, illetve a szakot működtető egyetemek felé előzetes kifogás emelése, a képzési és kimeneti követelmények újbóli felülvizsgálatának elrendelése nélkül azért módosítja, hogy egy érvényes tudományos akkreditációval rendelkező szak megszűnjön.

Ezt az eljárást a felsőoktatás és a tudomány Alaptörvényben rögzített autonómiája szempontjából aggályosnak tartjuk - tette hozzá Juhász Gábor.

A dékán szerint a szak 2016-os felülvizsgálata során egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki.

„A szak rendeleti úton való hatályon kívül helyezéséről szóló, indokolás nélküli, kormánydöntésre váró előterjesztés azonban önkéntelenül is azt a látszatot kelti, hogy érdemi viták nélkül kerülhetnek megszüntetésre tudományos fórumok által megméretett szakok. Aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.” - fogalmazott Juhász Gábor.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.