Tiborcz barátja azért nyerte meg a Kolosy téri csarnokot, mert ő adta be a legjobb pályázatot

– mondják a III. kerület vezető illetékesei a korábbi híreket cáfolandó.

2018. április 20., 09:49

Szerző:

Tiborcz István egykori eliosos üzlettársa üzemeltetheti a Kolosy téri piacot – döntött a várakozásoknak megfelelően a III. kerületi képviselő-testület. A tendert még tavaly írták ki, összesen öt pályázat futott be. Eleinte a Sziget-alapító Gerendai Károly tűnt esélyesnek, de végül Tiborcz barátja, Erdei Bálint futott be.

Korábbi lapértesülés szerint a kerületiek nyilván a választások miatt nem akartak – az eredeti tervekkel ellentétben – eredményt hirdetni februárban, illetve márciusban. Erdeiéknek jól jött az extra felkészülési idő: egyedül aligha tudtak volna ugyanis elegendő referenciát felmutatni a vállalkozáshoz. Emellett április 8. előtt nem tűnt jó ötletnek szétkürtölni, hogy Tiborcz köre Óbudán is nagyot tarolt. 

A kerület illetékesei most cáfolták a korábbi híreket, amelyek szerint direkt úgy csűrték-csavarták volna a fejleményeket és azért húzták el az eljárást, hogy végül Erdei cégét, a Redwood Kft.-t hozhassák ki nyertesnek. 

A Kolosy téri piac – ma
Fotó: 3.kerulet.ittlakunk.hu

„Az a sorrend, ami a képviselő-testületi ülésen kialakult, az már a január 30-i bíráló bizottsági ülésen alakult ki.  Akkor olyan szempontok szerint pontoztuk a pályázatokat és már akkor lehetett látni, hogy

a Redwood Kft. nyújtotta be a legjobb pályázatot,

és – hogy cáfoljam a sajtóban megjelent dolgokat – akkor még nem is tudtuk, hogy a Redwoodnak ki a tulajdonosa, és hogy ki hogyan kapcsolódik kihez. Ez, ha jól emlékszem, hogy a sajtóban februárban jelent meg, mi is csak onnan értesültünk, hogy kik is a pályázók" – mondta Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője a Hír TV-nek. 

Óbuda polgármestere szerint a pályázat átlátható volt. „A HVG megírta, hogy Gerendai Károly fogja megnyerni ezt a helyiséget. Úgy, hogy addig ez a cég még a pályázatát be sem nyújtotta. De tegnapi is jelent meg egy cikk, és azt látom, hogy a HVG folyamatosan megpróbálta belerángatni a választási kampányba. A tegnapi cím a Tiborcz közeli Redwood viheti a Kolosy téri piacot. Tiborcz Istvánnak, én nem tudom, hogy bármiféle tulajdonrésze lenne abban a cégben, amely pályázott, mert az én ismereteim szerint nincs" – nyilatkozta korábban Bús Balázs.

A jelek szerint egyébként Gerendai már eleresztette a történteket. Nekik nem a helyszín volt annyira fontos, hanem maga a projekt, amelynek most más helyet keresnek – nyilatkozta tegnap, és sok sikert kívánt Erdeinek. 

Gerendai Károlyék a Kolosy téri piacot kézművessör-házzá alakították volna, ahol kézműves főzdék csapolták volna a nedűt. A Redwood Kft. elképzelései hasonlók, a vállalkozás gasztroudvarrá alakítja a létesítményt, amelyért nettó két millió forint bérleti díjat fizet majd az óbudai önkormányzatnak.

A III. kerületi polgármetseri hivatal ma terjedelmes közleményben ismertette az ügy hátterét és kifejletét.

Mint írják, a Kolosy téri piacon az  utóbbi években a klasszikus piaci vásárlók és ezzel egyidejűleg a termelői bérlők száma is radikálisan csökkent, a termelői piaccá való átalakítás ötlete sem hozott megoldást és az épület fenntartása gazdaságtalanná vált. A piac évente több tízmilliós veszteséget okoz az önkormányzat költségvetésében.

2016-ban merült fel először az ötlet, hogy az épület fenntartását az önkormányzat külső üzemeltetőre bízza, aki átvállalja a fenntartás költségeit, illetve az épület funkcionális átalakítását oly módon, hogy az a kerületnek is hasznára váljon. Egy szakértői tanulmány alapján az étkeztetési-vendéglátó funkcióra váltás, tehát a food hallá átalakítás tűnt megvalósíthatónak. A food hall koncepció célja többek között segíteni, hogy az új piac és közvetlen környezete turisztikai érdeklődésre számot tevő hellyé váljon, illetve a helyiek számára is egy közösségi teret, találkozási pontot hozzon létre. 

Az önkormányzat 2017 novemberében hirdetett meg pályázatot a piac üzemeltetésére. 2018. január 22-ig, a határidő végéig öt pályázat érkezett be, a kiírásnak megfelelően alapvetően a food hall funkciót felmutatva.

Öt társaság, illetve személy nyújtott be pályázatot, a testületi döntés alapján a Redwood Holding Kft. nyerte el az üzemeltetés jogát. A döntést szakmai alapon, a bírálati folyamat pontozásos rendszerén alapulva hozták meg.

A nyertes pályázó a legmagasabb pontszámot érte el a megajánlott bérleti díj, a szakmai koncepció, valamint a referenciák tekintetében is.

Az önkormányzat a következő hetekben megköti a bérleti szerződést, és az épületet átadja a nyertes üzemeltető részére. A megújult Kolosy téri piac várhatóan az év második felében nyílik majd meg a szükséges átalakítási munkák után – közölte a kerület.

A pályázatok itt tekinthetők meg.