Tényleg a rászorulók „látványa" a legnagyobb probléma az országban? Várhatóan többé nem kapnak engedélyt a Blaha Lujza téri ételosztáshoz

2017. december 26., 15:37

Szerző:

Idén is – mint megírtuk – ezerhatszáz karszalagot és így ezerhatszáz adag ételt osztott ki már az első napon a rászorulóknak a Krisna-tudatú hívők szervezete, az Ételt az Életért Alapítvány Budapesten a Blaha Lujza téren. Egy-egy adag meleg étel – ez most székelykáposzta volt sok tejföllel – mellett a rászorulók tartós élelmiszereket – cukrot, olajat, tejet, gyümölcsöt és édességet – is kaptak, méghozzá három napon át, december 24-25-26-án.

Arról már beszámoltunk, hogy milyen hatalmas kígyóban várakoztak hajnaltól a rászorulók, ám a 24.hu végigkövette az ételosztást a helyszínen Szenteste napján, s további megdöbbentő információkhoz jutottak. A szervezők szerint ugyanis:

valószínűleg ez az utolsó karácsonyi ételosztás a Blahán, mert bár az engedélyük megvan, már jelezték nekik, hogy jövőre nem rendezhetik meg a szokásos helyszínen, más helyet kell találniuk. 

Azt mondták, már ötletelnek, egyelőre azonban nem tudják, hol, de az biztos, hogy jövő karácsonykor is jóllakatják a nélkülözőket.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A krisna tudatú hívők által létrehozott Ételt az életért Alapítvány több mint egy évtizede szervez karácsonykor ételosztást a Blahán. Az első akciók még a Rókus kórház mellett voltak, aztán átkerült a térre, a Corvin áruház szomszédságába. Itt nagyobb a hely a több tonna élelmiszer és az emberek mozgatására. Az évek alatt annyira tökéletesre fejlesztették az ételosztás gyakorlatát, hogy a többi felekezet is tőlük kér tanácsot, hogyan lehet ennyire zökkenőmentesen lebonyolítani az osztást.

Idén a 10 fokos decemberi tavaszban 1600 embernek jutott meleg étel december 24-én, de a krisnások 25-én és még 26-án, azaz ma is osztottak, akkor, amikor a többi szervezet már nem. A szervezők azt mondják, az igazi tömeg ezen a két napon van, az akcióban

három nap alatt összesen több mint ötezer adag ételt adtak oda az arra rászorulóknak, 50 tonna élelmiszer fogyott el.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.