Teljesen feleslegesen vezénylik a határra a rendvédelmiseket, a rendőrség szerint kutya sem akar betörni Magyarországra

Szeptemberig továbbra is tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van, noha az elmúlt egy hétben 1, azaz egy migráns próbált meg Magyarországra jönni. A határra vezérelt rendőrök túlórapénze volt hatalmas összeg, a túlmunka-kompenzáció megvonásával azonban az Orbán-kormány csak még nagyobb gondot okozhat.

2018. augusztus 6., 18:45

Szerző:

Miközben továbbra is él a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amelyről a kormány dönt, a rendőrség hivatalos statisztikája szerint Magyarországra az elmúlt egy hétben senki sem akart bejutni. A kormány először 2016. március 9-i hatállyal rendelte el Magyarország egész területére a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Egy februárban megjelent kormányrendelet szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról szóló jogszabály

2018. szeptember 7-ig hatályos.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány ide-oda vezényelheti a hivatalos rendészeti szerveket, köztük a rendőröket is, főként azért, hogy a határzár élőerős védelmét ellássák, hiszen erre a Magyar Honvédség hivatalos állománya önerőből nem képes a válsághelyzetben.

Hogy mindez mennyire propagandisztikus húzás, miközben a rendvédelmi szervek szenvednek a hivatásos munkaerő-hiánytól, azt az alábbi, a rendőrség honlapján naponta frissülő statisztikák bizonyítják:

No comment
Fotó: police.hu
Ugye ön is fél, hogy elveszik a munkáját?
Fotó: police.hu

Mindeközben hivatalos kormányzati reakció még mindig nem érkezett arra, hogy leszerelési hullám indult a rendvédelmi dolgozók, azon belül is a rendőri állomány körében, miután kiderült, hogy jövő januártól

az Orbán-kormány havonta minimum 80-100 ezer forintot vesz el a rendőröktől a túlórapénz eltörlésével.

Persze a rendőrség és szakszervezetek szerint ennek ellenére sincs tömeges leszerelési hullám, ugyanakkor azt elismerték – mint megírtuk –, hogy havonta átlagosan 146 rendőr szerel le és hagyja ott végleg az állományt.

Eközben Harangozó Tamás szocialista képviselő körbekérdezte az illetékes belügyminisztert és honvédelmi minisztert:

az általuk felügyelt hivatásos állományokban mennyi túlóradíjat számoltak el, s ez mit jelent, hány órát kellett pluszban dolgozniuk az érintetteknek az elmúlt fél évben.

Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszában összevonta a teljes, hozzá tartozó hivatásos portfólió túlóráit, s a szakszervezeti adatokkal ellentétben arra jutott, hogy az alá tartozó rendvédelmi hivatásos állományokban az egy főre jutó túlszolgálat megváltására kifizetett összeg átlagosan, havonta körülbelül 28 ezer forint plusz juttatást jelentett, ennyit von most el a kabinet a rendőröktől. Valójában azonban Pintér ezután következő, saját adatai sejtetik, hogy sokkal nagyobb összegektől is eleshetnek a rendőrök, hiszen:

  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az irányítása alá tartozó szervek vonatkozásában 2018. első félévében 175 millió 153 ezer 710 forintot költöttek el 92 508 óra túlszolgálatra.
  • A büntetés-végrehajtási szervezet személyi állománya 1 milliárd 443 millió 914 ezer 512 forintot kapott kézhez túlóradíjként, s ez 676 658 plusz munkaóra után számolták el.
  • Az általános rendőrségi feladatokat ellátó szerven belül 8 milliárd 550 millió 828 ezer 416 forintot, méghozzá 3 674 174 óra túlszolgálatra fizettek ki.
  • A Terrorelhárítási Központ munkatársait 63 574 óra túlszolgálatra kötelezték, ami 248 531 264 forintot jelentett.
  • Eközben a Nemzeti Védelmi Szolgálat 7 937 338  forintot fizettek 9890 óra plusz szolgálatra idén az első félévben.

Eközben Benkő Tibor honvédelmi miniszter szintén Harangozó Tamásnak adott válasza szerint 2018. év első félévében a Magyar Honvédség katonáinak és dolgozóinak összesen 1 905 929,1 óra túlszolgálat került elrendelésre, így a túlszolgálatok ellentételezésére összesen 6 milliárd 465 millió 639 ezer 154 forint ment el a költségvetésből.

Valamennyi hivatásos állomány esetében azt jelenti a túlóradíjak magas mértéke, hogy miközben rendkívüli esemény érdemben nem történt, s az ország biztonságát fenntartották ezek a rendőrök, s katonák, valójában olyan kevesen vannak, hogy ügyeletei rendszerben sem képesek túlórák nélkül működni.

Főleg, ha a határkerítés élőerős védelmét is el kell látniuk, amit szakértők szerint az Orbán-kormány vélhetően nem kívánna a jövőben kifizetni nekik. Emiatt jöhetett a valódi felháborodás most, hiszen – mint azt elsők között megírtuk – egy 2015-ös jogszabály szerint 2019. januártól a túlórákat már csak szabadnappal lehet ellentételezni, pénz nem jár majd.

A jogszabály szerint jövő évtől a hivatásos állományúak – rendőrök, büntetés-végrehajtásban dolgozók, katasztrófavédelmisek – nem kaphatnak pénzt túlóráik után, kizárólag szabadnap jár majd nekik a többletmunka után. A szakértők és érdekvédők szerint – mint arról szintén beszámoltunk – noha más problémák is vannak, a túlórapénz valóban fontos kérdés a testületben, tekintettel arra, hogy a menekültválság 2015-ös kezdete óta a rendőrség erején felül vesz részt a déli határvédelmi feladatokban, és rengeteg túlórát teljesítettek az egyenruhások. Ennek következtében pedig igen jelentős extra jövedelemhez jutottak a rendőrök. A problémát ráadásul nem csak azt jelenti, hogy a hivatásos állományúak elesnek a túlórapénztől, hanem az is, hogy a túlórák miatt megnövekedett szabadnapok mennyisége tovább rontja a testület létszámhiányát.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.