Tele van összeférhetetlenséggel az Elios-botrány, olyanok készítettek elő pályázatokat, akik aztán részt vettek a megvalósításban

2018. február 15., 10:31

Szerző:

Új fejezet írt meg a 24.hu az Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt cége, az Elios Innovatív Zrt. körül gyűrűző botrányból.  Ezúttal a zalaegerszegi közvilágítási pályázatot érintő részleteket tálalják behatóbban. részleteket tálalják.

Zalaegerszegen 2014. október 31-én írták ki a közvilágítási pályázatot, ajánlatot tenni pedig november 18-ig lehetett megtenni. Ez önmagában gyanút kelthet, a rendelkezésre álló két hét alatt ugyanis a szakértők szerint nem lehet megtervezni egy város közvilágítását kivéve, ha már a kiírás előtt elkezdtek készülni rá. 

A városi önkormányzat a pályázat előkészítésével azt a Sistrade Kft.-t bízta meg, amelynek a tulajdonosa Hamar Endre, Tiborcz István üzlettársa az Eliosban is benne volt. A tervezetet egy független villamosmérnök, Horváth Dezső írta alá, hogy aztán később ő szignálja a kivitelezési terveket is, akkor viszont már az SMVH Kft. képviseletében. Kiderült az is, hogy a világítási koncepcióról szóló három árajánlatot, amelyet Zalaegerszegnek ahhoz kellett kérnie, hogy kiszámolja a piaci árakat az EU-s támogatás lehívásához – kettőt, Horváth Dezsőét és a Villplan Kft.-ét ugyanazon a számítógépen írták. (A harmadik a Szélterv Kft. ajánlata volt.) Három-három árajánlatra volt szükség a felügyelő mérnököket és a projektmenedzsmentet illetően is, és amíg az előbbiben két cég, a Polari 2008 Kft. és a később SMVH-ra átnevezett Simó Kft. részben Horváth Dezső tulajdonában áll, az utóbbiban mindhárom ajánlattevő – Envecon Kft., az Envintrend Kft. és a Juglans Kft. – levelét egyik jelentkezőként az Encenecon papírjára nyomtatták. Az így kiírt pályázatra végül csak az Elios jelentkezett, vele pedig 2015. január 23-án megkötötték a 425 milliós szerződést. Az Elios egyik alvállalkozója az SMVH lett, a két részre bontott projekthez pedig a GE Hungary Kft. szállította a lámpákat 660 millió forintért.

Horváth Dezső szerepe annyira feltűnt az ügyben vizsgálatot indító Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF), hogy a jelentésben egy teljes részt szentelnek az ő összeférhetetlenségi ügyeinek.

ugyanis eleve sérti a közbeszerzési törvény előírásait.

Az SMVH 16 közbeszerzés esetében nyújtott be ajánlatot, közülük 15-ben a hivatal nyomozást indított. De az OLAF felfigyelt például arra, hogy bár a legjobb ajánlat ára változott, de a két gyengébb értéke mindig 5, illetve 7 százalékkal volt magasabb, mint a későbbi nyertesé. Ráadásul ez nem csak a végösszegre igaz, hanem például az egyes lámpákra is.

Ez volt egyébként az a Zalaegerszeg, ahol Vígh László, a városi választókörzet országgyűlési képviselője leüvöltötte az önkormányzat kormánypárti képviselőinek a fejét, amiért túl kíváncsiak lettek volna az OLAF jelentésre. Bár ezt a jelentést a hivatal már 2017 decemberében elküldte Magyarországnak, hivatalosan mostanáig nem hozták nyilvánosságra. A dokumentumot   a 24.hu-nak sikerült megszreznie.

Az ügyben a közbeszerzési tanácsadó az a Provital Zrt. lett, amelynél szintén mostanában fejezett be egy másik vizsgálatot az OLAF, amely a cég egyik korábbi tulajdonosával, a jelenleg NFM-államtitkár Homolya Róbert összeférhetetlenségi ügyével függött össze. Ebben az ügyben két gyanút keltő pályázat miatt 3,3 milliárd forint EU-s forrás megvonására tett javaslatot, aminek ellenére az államtitkár az egészet bagatell ügynek tartja.

A közvilágítás felújítása volt egyébként Gyutai Csaba akkori zalaegerszegi polgármester utolsó nagy dobása. Ő 2014 október közepén váltotta városvezetői posztját „várkapitányira”, akkor lett ugyanis egyszerre a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője is.