Tart a börtöntől az apját halálra késelő 13 éves lány, de a saját családját védte

2019. június 24., 10:14

Szerző:

A 13 éves Z. Bernadett azok után ölte meg múlt héten az 54 éves apját, hogy a férfi előbb a felesége nyakát szúrta meg egy üveggel, aztán az asszony segítségére siető nagyobbik lányt támadta meg, majd a 18 éves fiát szúrta hasba egy konyhakéssel a Pest megyei Galgahévízen.

A Bors azt írja, a 13 éves lány már otthon van, családja pedig bízik benne, hogy nem kell börtönbe mennie, de ő és a hozzátartozók is tartanak a felelősségre vonástól. 

A Bors által megkérdezett szakértő szerint, ha a hatóságok jogos védelemnek minősítik az esetet, az büntethetőséget kizáró ok. Ebben az esetben nem szükséges, hogy ő legyen a jogtalan támadás célpontja, akkor is megállapíthatják, ha a családtagjai védelmében követte el a gyilkosságot.

A galgahévízi eset kapcsán Gyurkó Szilvia az ATV Start műsorában emlékeztetett, hogy a kora kamaszkorban levő kislány súlyosan traumatizált helyzetben volt, ha képes volt egy ilyen tettet elkövetni. Így a büntetőeljárással járó folyamatok, mint a helyszínbejárás, a tanúkihallgatás, minden, ami ezzel jár, még inkább meg fogja viselni. A szakértő szerint a gyermek egész felnőtt környezetének a felelőssége, hogy nem vették észre, mi történik egy alkoholista apa családjában,  és nem nyújtottak segítséget.

 A 13 éves kislányt maximum két év szabadságkorlátozásra ítélhetik, és nagyon fontos, hogy mi történik vele az alatt a két év alatt, és azután, ha 15 évesen visszakerül a társadalomba – hívta fel a figyelmet a gyermekjogi szakértő.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.