Tarlós István: Közröhej, hogy 5-ös metrónak akarják nevezni a szentendrei HÉV-et

2019. július 20., 04:10

Szerző:

Szerdán a III. kerületi önkormányzat repítette világgá, hogy a derült ki, hogy a Fővárosi Közgyűlés által nemrég elfogadott Budapesti Mobilitási Terv nyomán szeptembertől 5-ös metróra keresztelik át a szentendrei, vagyis a H5-ös HÉV-et, Tarlós István főpolgármester azonban úgy tűnik, nincs túlságosan elragadtatva az ötlettől, az Indexnek legalábbis azt mondta, 

ezt így használni közröhej.

Bár az elképzelések között szerepel, hogy a  a H5-ös HÉV-et a föld alá süllyesztik, és metróüzemre alakítják át a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát, amit elsősorban a vasút utasforgalmának jelentősége indokolhat, Tarlós István szerint ez nem klasszikus metróépítés, és az egészet még akkor se nevezné metrónak, amikor megvalósul. Nem mellesleg – fűzte hozzá – az átnevezésre nincs joga, miután a HÉV-et ugyanis visszaadták az államnak, és így teljes egészében a MÁV tulajdonában van.

– Ez ellen tiltakozom, ez kezelhetetlen, ez így egy ostobaság

– mondta. A felvetésre, hogy az elképzelés mégiscsak egy olyan tervben szerepel, amelyre a Fővárosi Közgyűlés rábólintott, úgy válaszolt,  Bús Balázs, óbudai polgármester kezdeményezte, hogy így legyen.