Sztrájkbizottságot alakítottak az egészségügyi dolgozók

2018. február 22., 15:43

Szerző:

Sztrájkbizottságot alakított a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. A Sztrájkbizottság a tagságtól érkező igényekkel pontosítja a követeléseket, majd a végleges listát február 26-án eljuttatják Orbán Viktornak. Ezzel egyidejűleg elkezdik a sztrájk előkészítését arra az esetre, ha a tárgyalások nem hoznának eredményt.

Követeléseiket nyomatékosítandó március 24-én tüntetést is tartanak Budapesten.

A két szakszervezet azt kéri, hogy haladéktalanul rendezzék az ágazatban a béreket, és valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők.

Két új bértáblát szeretnének, az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak (akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg), a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.