Ötmilliárdot ad az Orbán-kormány idén szociális tüzifára, kérdés, hogy hány embernek nem jut majd belőle

2019. július 16., 13:20

Szerző:

Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra - mondta el a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pogácsás Tibor közölte, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhatnak. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer család két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot - írta az MTI.

Járni tehát jár, de nem mindenkinek jut. Az Ormánságban például tavaly negyven falunak egyáltalán nem jutott: a településekre korábban bevezették a gázt, így nekik nem jár tüzelő, jóllehet, a házakba nem kötötték be a gázt. Így persze a gázra sem jár rezsicsökkentés.

A Népszava januárban megírta, hogy Tiszaburán a fa egy része a fideszes polgármester húgánál kötött ki, a nő a piaci ár ötödét-hatodát, 4500 forintot fizette egy köbméter fáért a falusiaknak. Hogy miért adták el ilyen olcsón a fájukat, a helyiek azt válaszolták: az asszony azonnal fizetett és így legalább hozzájutottak valamennyi pénzhez, ebből élelmet vehettek. A polgármester nem értette mi ezzel a baj.

A szociális tüzifa program 2011 óta működik a magyar vidéken, az Eurostat tavalyi adatai szerint ennek dacára Magyarországon a lakosság 8,8 százaléka, vagyis 900 ezer ember nem tudja rendesen fűteni otthonát.