Szintet lép a Stop Soros! miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás

2019. január 22., 08:47

Szerző:

Indoklással ellátott vélemény kiküldésével az Európai Bizottság a második szakaszba lépteti a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, amely a Stop, Soros! törvénycsomag, illetve az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt indult – írja a Népszava.

A döntés nyilvánosságra hozatala csütörtökön várható.

Az EB tavaly júliusban indította az eljárást, felszólító levelet küldött az Orbán-kormánynak. A levélben a testület leszögezte, hogy nem egyeztethető össze az uniós joggal a törvénycsomag és a kapcsolódó alkotmánymódosítás. Az alapján ugyanis bűncselekményt követ el az, aki civil szervezetek nevében segítséget nyújt menedékjog vagy tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtó embereknek.

A felszólító levélben az EB két hónapot adott a magyar hatóságoknak a válaszadásra. A kormány szeptemberben bejelentette, hogy nem vonja vissza és nem is módosítja a jogszabályokat. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.