Szilvásy György: A Fideszben mindenről a központ dönt, a baloldalon nem volt központi koordináció a lopásra

2017. december 8., 18:56

Szerző:

Hosszú interjút készített a 24.hu Szilvásy Györggyel. Ebben a volt titokminiszter többek között azt állítja, nehéz máshogyan magyarázni Orbán Viktor pálfordulását Paks II. ügyében, mint „pár tömött bőrönddel”,  Fidesz már a 2010-es választási győzelme előtt átvehette az irányítást az MSZP egyes csoportjai felett. 

Elmondása szerint ő és a Fidesz konfliktusa nem új keletű, már a '80-as évek összerúgták a port. 1988-ban – meséli – Szilvásy a KISZ Központi Bizottsága egyetemi osztályának vezetője volt. A veszprémi ifjúsági parlamenten a KISZ elismerte a Fideszt politikai szereplőként, de a rendőrség házkutatást tartott a Fidesz-delegációnál, reklámanyagaikat elkobozták. Kövér László azóta is őt vádolja az akció miatt, aki elmondása szerint nem tudott róla. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

2006-ban aztán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalát vezető miniszter lett, egy évvel később pedig a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter. Titokminiszterként rengeteg, fideeszes politikusokra nézve terhelő információval találkozott, a rendőrségnek átadott akták alapján azonban egyetlen fideszes politikus ellen sem indult eljárás, kormánypártiak ellen viszont igen. 2010 után már kegyvesztett lett az MSZP-s politikusok szemében is, mert Gyurcsány Ferenc emberének tartották. Állítása szerint egy magas rangú MSZP-s háttérember a kormányváltás után azt mondta, hogy a Fidesz is nyugodtan támadhatja, nem fogják megvédeni. Támadták is, Szilvásy György ellen aztán négy büntetőeljárás indult, mígnem szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a kémkedés és a bűnpártolás vádja alól. Szerinte a mostani MSZP már nem a régi MSZP, „pláne nem az MSZMP”, a Fidesz már a 2010-es választási győzelme előtt átvehette az irányítást az MSZP egyes csoportjai felett, sőt, megpendíti, hogy a jelenlegi kormánypárt szerepet játszhatott a magyar politikai élet más fontos szereplőinek a megjelenésében is. Amikor megkérdezik, hogy az LMP-re gondol, azt válaszolja, hogy bemutatható bizonyíték nélkül nem akar konkrétabbat mondani. 

A volt titokminisztert az interjúban arról is faggatják, miért van az, hogy Magyarországon a kormányon lévők rendre oroszbaráttá válnak. Paks II.-ről még Gyurcsány Ferenc kezdett tárgyalni, az akkor még erősen oroszellenes Orbán Viktortól meg is kapta a „Putyin pincsije” címet. Ez az oroszellenes kiállás  Fideszben 2009-ig tartott, mígnem a Fidesz elnökét meghívták a Vlagyimir Putyin mögött álló Egységes Oroszország kongresszusára. Erről Orbán Viktor már Paks II. híveként tért vissza, Szilvásy György pedig az interjúban azt állítja, hogy ehhez kellett „pár tömött bőrönd”. „Minden lépésük az anyagi haszonszerzésről szól. A bőrönd, a nagyobb nagyságrendek érdekében, átvitt értelemben is felfogható” – mondja a Fideszről. Szerinte amíg a Fideszben mindenről a központ dönt, a baloldalon nem volt központi koordináció a lopásra.

Szilvásy György 2009-ben távozott a kormányból, és nem szándékozik visszatérni a politikába.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.