Szigorították a Btk.-t a gyermekek védelmében

2017. november 14., 16:48

Szerző: Bíró Veronika

Az Országgyűlés kedden szigorította a Büntető törvénykönyvet (Btk.), ezentúl véglegesen eltiltják a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 éven aluliak sérelmére követtek el a nemi élet szabadsága, a nemi erkölcs elleni bűncselekményt.

A Btk.-módosítást Répássy Róbert, Németh Szilárd, Selmeczi Gabriella és Horváth László képviselők terjesztették elő, 182 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta a parlament. A törvénykönyv eddig csak lehetőséget adott a végleges eltiltásra, de nem tette kötelezővé azt. A törvénymódosítás december 1-jén lép hatályba. Az előterjesztők reményei szerint az eltiltás erősíti az elrettentésre vonatkozó szándékot, valamint a kiszolgáltatott, illetve védekezésre képtelen gyermekek védelmét is.

2014 óta a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények nem évülnek el, a mostani lépés újabb szigorítást jelent. Kerpel Éva nemzetközi mediátor szerint a gyermekvédelmi rendszer úgy van felépítve, hogy védje magát a kiderüléstől. A szakember szerint nincsenek pontos számok a bántalmazásokkal kapcsolatban, de tapasztalatuk szerint száz esetből tíz derül ki, és abból egy esetben indul eljárás. Az elmúlt években számos olyan eset kapott nyilvánosságot, amikor gyermekvédelemben dolgozókról és pedagógusokról derült ki, hogy szexuálisan zaklattak gyerekeket. Ilyen bűncselekményekkel gyanúsítják a bicskei gyermekotthon igazgatóját és egy nevelőjét, a Burattino iskola volt nevelőjét és a zuglói iskola volt igazgatóhelyettesét. Egy több évtizedes ügy is az elmúlt években derült ki, amikor egy budapesti elitgimnázium volt tanárát vádolták meg áldozatai azzal, hogy zaklatta őket, és közösen maszturbált diákjaival. Ez utóbbi tanár ügye már elévült. Azzal védekezett, hogy vidéken, elvonultan él, nincs már gyerekek közelében.