Szétszórt ellenzéki ünneplés

2017. október 23., 11:16

Szerző:

Együtt az Együtt és a Párbeszéd

Közösen tartotta ünnepi megemlékezését az Együtt és a Párbeszéd, a rossz idő miatt fedett helyen. 1956 rendkívül sokszínű volt, egyik legfontosabb üzenete, hogy nem egy ideológia, hanem egy nemzet közös ügye volt – hangoztatta Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje.

OktĂłber 23. - A PĂĄrbeszĂŠd megemlĂŠkezĂŠse Budapesten
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a "sokszínű" polgárok összefogtak. Most, mikor meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni, s kibontakoztatni sokszínűségét – fogalmazott.

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: a demokrata ellenzéken belül nem lehet kizárni a liberális demokráciáért küzdő versenytársakat, hanem a maguk hitelességével, támogatóival, az általuk elfogadott értékek alapján jobb- vagy baloldali, zöld vagy radikálisabb csoportokat, mozgalmakat és pártokat is el kell fogadni. Az Együtt abban hisz, hogy 2018 tavaszán „okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet, meg lehet akadályozni, hogy újabb Orbán-kormány alakuljon".

Vizes koszorúzás Nagy Imre házánál

Közös-szerű ellenzéki koszorúzást tartottak Kunhalmi Ágnes kezdeményezésére Nagy Imre egykori házánál, az Orsó utcában. Az ünnepségen részt vett a DK, a Párbeszéd, az Együtt, a MoMa, a Liberálisok és a Szolidaritás képviselője, de az ünneplő tömeget elmosta az eső, a politikusokon kívül gyakorlatilag csak néhány újságíró volt.

Kunhalmi Ágnes mondott beszédet és a sztálinizmushoz hasonlította a NER-t. A magyarok igazi elnyomói „nem Brüsszelben vannak, hanem itthon, kormányon", azok, akik „elveszik a nép vagyonát", elveszik az ország szellemét, lerombolják az oktatását, "elveszik a magyarok egészségét, mert lerohasztják az egészségügyet" – mondta.

 

 

Az MSZP Kaposváron

Az MSZP még vasárnap este Kaposváron ünnepelt, ahol a pártelnök arra szólította fel a megjelenteket, hogy „gyertek velünk, szabadítsuk fel Magyarországot, építsünk egy új köztársaságot".

Molnár Gyula az Együd Árpád Kulturális Központban rendezett ünnepségen többek között azt mondta: 1956-ban az emberek egyetértettek abban, hogy le kell győzni a diktatúrát, a félelmet. „Szinte hihetetlen, hogy 61 évvel később újra szabad levegőért, demokráciáért, sajtószabadságért és nyugatos országért kell küzdenie a magyaroknak" – tette hozzá.

OktĂłber 23. - Az MSZP megemlĂŠkezĂŠse KaposvĂĄron
Fotó: MTI/Varga György

A pártelnök felidézte: a „Gyertek velünk!" üzenete 61 éve forradalmat csinált az utcán az akkori elnyomással szemben. „Ma egyesek ki akarják sajátítani az országot, azt hirdetik, hogy aki nincs velük, az ellenük van" – fogalmazott.

A megemlékezés résztvevői megkoszorúzták a kaposvári születésű Nagy Imrének a róla elnevezett téren álló szobrát.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.