Szerződést bont a BKV a gyártóval a Modulo buszok miatt

2018. július 11., 13:27

Szerző:

A cég igazgatóságának döntése értelmében a BKV Zrt. eláll az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött megrendelési szerződéstől, amely 30 Modulo csuklós busz vételéről szól.

A BKV Zrt. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. 2017. január 16-án 180 Modulo M168d típusú csuklós autóbusz adásvételéről írt alá szerződést. Ugyanebben az évben december 20-án a Volánbusz, a BKV és az Ikarus kft. háromoldalú szerződést kötött 30 jármű átruházásáról.

Az autóbuszok közül a teljesítés határidejének lejártáig (2018. április 11.), illetve az azt követő, szerződésben rögzített további 90 napos időszak leteltéig mindössze 10 járművet vett át a BKV. A cég ezért nem szerződésszerű teljesítésre hivatkozva eláll a szerződéstől és kötbérigényét is érvényesíteni fogja.

Emellett a BKV az Ikarus Egyedi Kft.-vel kapcsolatos egyéb szerződéseit is felülvizsgálja, és ennek eredményétől teszi függővé a további lépéseket.

Két buszt már felvonultattak a BKV-nál, de azok sincsenek kész
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kft. hétfőn jelentette be, hogy fizetési nehézségeinek kezelése érdekében csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését és helyreállítják a fizetőképességét. Arra kérte a kormányt, minősítse a társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden azt közölte, hogy az Ikarus Egyedi Kft.-t - annak kérésével összhangban - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.

Amint arról ma mi is beszámoltunk, egy magánszemély feljelentést tett a rendőrségen a Modulo 168d típusú csuklós buszok miatt. A feljelentő azt állította, hogy a buszok nem biztonságosak, és vagy nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, vagy nem szabályosan kapták meg azokat.

A BKV már korábban sem találta megfelelőnek a járműveket a forgalomba állításhoz. A buszokat gyártó Ikarus EAG Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartózik. Habár a BKV másik, olcsóbb típust és más gyártót preferált volna, kormányzati nyomásra kénytelen volt elfogadni az IEAG ajánlatát.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.