Székely-akasztás elleni performanszot rendeztek a vármegyések a román követségnél

2018. január 15., 13:56

Szerző:

A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székelyzászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál.

A román külügy egyúttal felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével.

A HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte, hogy az akció válasz volt a román kormányfő „vulgársoviniszta kirohanására”.

Mihai Tudose szerdán egy televíziós műsorban közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.