Szegeden is feljelentést tettek választási csalás miatt

2018. március 19., 19:32

Szerző:

Szegeden is találtak olyan ajánlóíveket, amelyeken hamis aláírások szerepeltek. Ezek miatt az 1-es körzet választási bizottsága feljelentést tett – írja a Szeged.hu.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon választás rendje elleni bűncselekmény ügyében tett feljelentést a Csongrád Megye 01-es Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága, ugyanis több olyan bejelentés érkezett, hogy saját aláírásukat megtalálták olyan pártok ajánlóívein is, amiket biztosan nem írtak alá.

– Ez felvet néhány kérdést. Konkrétan a Btk., is tartalmaz egy olyan jogállást, amely ezt szabályozza, tehát van egy konkrét tényállás erre vonatkozóan. A Választási Irodának annyi volt a dolga, hogy az érintett ajánlóíveket, ajánlásokat a Választási Bizottság elé terjessze, a választási bizottság pedig úgy döntött, hogy megteszi a szükséges lépéseket – mondta Kocsis Zsolt, az munkatársa a Szeged Televíziónak.

Mivel folyamatban van a vizsgálat, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen pártok ajánlóíveiről van szó. Kocsis annyit elárult, hogy tíz szervezet érint az ügy, és az ajánlóíveket bizonyítékként már lefoglalta a rendőrség.

Nemrég mi is megírtuk, hogyan tudja bárki könnyedén ellenőrizni, hogy visszaéltek-e az aláírásával ajánlóíveken. Személyesen, elektronikusan és postán is be lehet adni az adatigénylést. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerint azért is érdemes ezt megtenni, mert nem csak a kamupártoknál találtak visszaéléseket az aláírásokkal.