Szabó Tímea a riválisok visszalépése nélkül is nyerhet, az LMP-t és a Jobbikot nem érdekli, hogy sok helyen csak összefogással lehet legyőzni a Fideszt

Miközben úgy tűnik, hogy az LMP nemhogy a segítségből, de az együttműködésből sem kér, a Jobbikkal való kiegyezésnek pedig elvi és taktikai esélye sincs, az ellenzéket győzelemmel kecsegtető körzetekben mégis volna igény összefogásra.

2018. április 2., 15:19

Szerző:

Budapest 10. számú egyéni választókerületében, Óbudán nagyon jó esélyekkel vághat neki az ellenzék a választásnak, Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje ugyanis ellenzéki rivális visszalépése nélkül is egyértelműen a legesélyesebb jelölt, a támogatottsága valamivel még a Fidesz-KDNP jelöltjének népszerűségét is meghaladja – közölte a Közös Ország Mozgalom (KOM), amelynek legfrissebb, választókerületi eredményeiből kiderült, az óbudai választókerületben a többi mért körzethez hasonlóan valószínűleg túlbecsült a kormánypárti jelölt támogatottsága, mivel azonban Szabó Tímea előnye hibahatáron belüli, fontos, hogy az ellenzéki szavazók biztosra menjenek, és magas választási részvétellel megakadályozzák a fideszes mandátumszerzést.

Hogy kikre kérdeztek rá?

  • Ábrahám Júlia (LMP)
  • Donáth Anna Júlia (Momentum)
  • Menczer Erzsébet (Fidesz-KDNP)
  • Pataki Márton (Együtt)
  • Szabó Tímea (MSZP-Párbeszéd)
  • Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik)

Az eredmények szerint a Párbeszéd politikusa 37 százalék, Menczer 35 százaléknyi szavazatra számíthat. Zsiga-Kárpát Dániel a voksok 14 százalékát gyűjtheti be, Ábrahám 10 százalékot hozhat, míg a Momentum és az Együtt jelöltje 3 és 2 százalékot szerezne várhatóan.

Fotó: Youtube

A baloldali jelöltek visszalépésével nőne a különbség Szabó és Menczer között, és annak ellenére, hogy budapesti körzetet vizsgálunk, még a Jobbik jelöltjének a visszalépése is Szabónak kedvezne. Egy az egy elleni párharcban csak Szabó Tímea tudná legyőzni Menczert, a többi ellenzéki jelölt várhatóan alulmaradna.

A KOM szerint, bár visszalépések nélkül is nyerhetőnek tűnik a körzet, az ellenzéki szavazók mozgósítása és átszavazási hajlandósága kulcsfontosságú lesz április 8-án. 

Óbudán ugyanis kétszer annyi választó szeretne kormányváltást, mint ahányan nem,

így a változást akaróknak minden okuk megvan az optimizmusra – ehhez viszont annak is el kell mennie szavazni, aki jelenleg még bizonytalan.

Ráadásul nem volna hátrány, hogy ha több ellenzéki pártvezető és politikus után e választókerületben is példát mutatnának a kormányváltásban érdekelt jelöltek. Szabó Tímea előnye ugyanis jelenleg csak hibahatáron belüli Menczer Erzsébet előtt, így győzelme a magas részvételen és az ellenzéki átszavazásokon is múlhat. Az indirekt becslések szerint ráadásul magas tartalékai lehetnek Menczernek, így a mozgósítás sikeressége kulcsfontosságú lehet az ellenzék szempontjából a kerületben.

A felmérés egyébként – mint arra Böcskei Balázs politikai elemző is felhívta a figyelmet – hiteles. Az adatfelvétel 2018. március 21. és március 29. között zajlott le, 1000, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a KOM megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A KOM eredményei eddig is meghatározóak voltak, de sorra készülnek más felmérések és kutatások is, amelyek bizonyos választókerületek ellenzéki esélyeit, s így a kormányváltásét is a pártok együttműködési, így jelölt-visszaléptetési hajlandóságának tudják be.

Ennek ellenére még most sem egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok mely jelöltek esetében hajlandóak együttműködésre. Noha Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint még a következő napokban is számíthatunk olyan bejelentésekre, mint például a momentumos Fekete-Győr Andrásé volt hétfőn, amikor is „átengedte” az indulás jogát a körzetében legesélyesebb V. Naszályi Mártának, hogy esély nyíljon a kereszténydemokrata Hollik István mandátumszerzésének megakadályozására, ez a mentalitás egyelőre nem látszik minden párttól. Karácsony szerint például 95 százalék, hogy az egyik érintett választókörzetben, Csepelen az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó vagy az Együtt által indított Szabó Szabolcs visszalép a másik javára a fideszes jelölttel, Németh Szilárddal szemben, a szocialista-párbeszédes, tízszázalékos parlamentbe jutási küszöb miatt egyelőre kérdés, tudnak-e további gesztusokat is gyakorolni. Arról, hogy a most még kifejezetten ellenzéki esélyeket mutató 10-15 választókörzetben ki lép vissza kinek a javára, kedden és szerdán tehetnek bejelentést Karácsony szerint.

Csakhogy nagy kérdés, miként viszonyul bárminemű együttműködéshez az LMP és a Jobbik. Miközben Vona Gábor és pártja eddig minden visszaléptetéstől is elzárkózott, Szél Bernadett alakulata a hírek szerint nagy belső feszültségek árán már visszaléptetett egy-egy jelöltet az elmúlt napokban. 

Az LMP sem mutatkozik azonban hajlandónak arra, felmérje, ki lehet a legnagyobb eséllyel induló ellenzéki jelölt a 106 egyéni választókerületben.

Fotó: Merész Márton

Pedig – erről már írtunk – a jelenlegi választási rendszerben az egyéni választókerületeknek nagyobb súlya van, mint az országos pártlistáknak. Ráadásul sokak szerint a Fidesznek 2014-ben is azért lett kétharmada, mert az egyéni választókerületekben, ahonnan a parlamenti mandátumok több mint fele érkezik, az ellenzéki voksok több jelölt között oszlottak meg. Így a kormánypárti jelöltek csekély többséggel is elvihettek egy-egy körzetet, és végül a 106 helyből 96-ot nyert meg a Fidesz. Úgy tűnik, mindez nem nagyon hatotta meg az LMP-t és a Jobbikot, és stratégiájukon semmi sem változtat.

Erre lehet legalábbis következtetni a volt budapesti főpolgármester, Demszky Gábor indulatos Facebook-posztjából, amely egy bizonyos eset miatt, amelyből ő maga nem személyeskedésre, hanem pártpolitikai elemzésre váltott, az LMP Nógrád megyei jelöltje, Dömsödi Gábor „elrontotta a napját" vasárnap. Mint kiderült, Demszky az esélyes demokrata jelölteket a Nyomtass te is szamizdat hetilap mutációival (azaz személyre szabott változataival) segítené, s ezt elkészítették Dömsödi számára is. Ahogyan más ellenzéki jelölteknek is elkészítették már, sőt, mint Demszky írta: „Amúgy a Nyomtass te is Székesfehérvárott, a DK jelöltjét támogatja és ott előző nap a jelölt, a kampánystábbal együtt nagy örömmel fogadott és együtt dolgoztunk, terjesztettük az újságot. Érden Csőzik Lászlót, aki a Párbeszéd-MSZP jelöltjeként befutó helyen van, úgyszintén támogatni akarjuk. László János csapatával azt tervezzük, hogy a jövő héten az összes esélyes ellenzéki jelöltet mutáns lapszámokkal fogjuk segíteni”.

Ám Dömsödi valamiért elzárkózott Demszkyéktől, ahogyan, a volt főpolgármester szerint az LMP elzárkózik minden együttműködési formától, amely a kormányváltás esélyeit javítaná. És itt a – legalább vitaindítónak alkalmas – helyzetelemzés, amelyet Demszky maga „különvéleménynek” nevezett:

„Nekem úgy tűnik, hogy

az LMP különutas politikája olyan megállapodásokra épül, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a jelöltjeit vissza nem hívó, a demokratikus ellenzék jelöltjeinek esélyeit súlyosan rontó alakulat, mindenképpen elérje az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az ország számos megyéjét autóval bejárva mindenütt Szél Bernadett plakátjaival találkoztam. (Az LMP mellett a Jobbik igen aktív plakát fronton. Ők vannak a lápaoszlopokon és számtalan óriásplakáton, a Jobbik giga verziókban is.)

Miközben a többi ellenzéki párt alig észrevehető. Miképpen lehetséges, hogy a legkisebb falutól a megyeszékhelyekig, mindenütt Szél Bernadett portréját lengeti a szél?

Fotó: Bazánth Ivola

Naponta sokszáz választóval találkozom, gyakorta egyedül és

szinte fürdök a közvéleményben,

zúdulnak rám a kérdések és olykor persze az indulatok is. Sokszor roppant feszült légkörben, rajtam kérik számon a múltat és kérdeznek rá a jövendőre.

Ám ezekben a beszélgetésekben arra még nem volt példa, hogy az LMP politikájáról egyáltalán kérdeztek volna, amiből arra következtetésre jutottam, hogy ők a plakáttengerrel, vagy inkább hengerrel sem érik el a politikai inger- küszöböt. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a jelöltjeikre adott szavazat is, és persze a listájukra adott voks is, elvész, a politika szemétládájába kerül.

Nem tudok mit kezdeni a taktikai szavazás gondolatával sem.

Sokszor elmondtam az elmúlt hetek vitáiban, utcán és köztereken, mndenütt ahol csak meghallgattak, kizárólag olyan párokra tudok szavazni, amelyeknek politikája az emberi jogok tiszteletére alapul és a rászorultak szociális támogatása valamennyi társadalompolitikai programjuk fundamentuma.

Nem tudok, képtelen vagyok a szélkakas politikájuk miatt teljesen kiszámíthatatlan pártokra sem, és persze jelöltjeikre sem szavazni.

Az LMP számomra megbízhatatlan, korábban néhányszor nyilvánosan járadékvadásznak, haszonlesőnek is neveztem őket. Vonáék ezzel szemben kiszámíthatóan képviselik és alkalmazni is fogják, ha egyszer a hatalom közelébe kerülnek, azokat az ordas eszméket, amelyek a XIX.század végétől, az Antiszemita Párt megalakulásától kezdve napjainkig jelen vannak széles e hazában.

Szerencsére mindezen fenntartások jegyében meg fogom találni azt a megoldást, amely segít abban, hogy mindkét szavazatomat rendszerváltó pártra, és és annak jól kiszámítható jelöltjére adhassam” – így Demszky. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.