Soros alapítványa megértette Orbán üzenetét, a vesztes Magyarország lesz

2018. április 20., 13:09

Szerző:

„Az újraválasztott kormányoldal világossá tette, hogy első és szimbolikus intézkedése az új, május 8-án megalakuló magyar Országgyűlésnek az lesz, hogy elfogadja a Stop Soros törvénycsomagot" – mondta a 168 Órának Csontos Csaba. A Nyílt társadalom alapítványok magyarországi szóvivője ezzel válaszolt a szervezet Berlinbe költözését érintő kérdésünkre, úgy folytatva: „a benyújtott törvényszövegből világos kiderül a kormányzati cél, pontosabban az, hogy ez a törvény a magyar civil szférát ellehetetlenítse, megfojtsa, s kizárólagos jogalkotói és jogalkalmazói hatáskörbe utalva azt, hogy lényegében mely civil szervezetek működhetnek Magyarországon. A szándék világos, az Orbán-kormány el kívánja hallgattatni a neki valamiért nem tetszőket, nyilván elsősorban az intézkedéseivel szemben kritikát megfogalmazni képeseket" – mondta Csontos Csaba. A szóvivő arról is beszélt, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok 30 éve nyújt támogatást a magyar embereknek, harcol az emberi jogokért és ösztönzi a kritikus gondolkodást. A Soros György által alapított szervezet ráadásul mára több mint 400 millió dollárral támogatta a magyar embereket. 

„Ezt nem adhatjuk fel, a Nyílt Társadalom alapítványok továbbra is elkötelezett a magyar emberekért, továbbra is segíteni akarja őket, s így azokat a civil szervezeteket is, amelyek a magyar emberek jogait védik, jogérvényesítésüket segítik."

Csontos Csaba
Fotó: Youtube.com

Kérdésünkre, igaz-e tehát a költözésről szóló hír, Csontos Csaba azt mondta: „jelenleg vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyek e törvénycsomag elfogadása után is lehetőséget biztosítanak a Nyílt Társadalom Alapítványok, továbbá az általunk támogatott civil szervezetek számára a munkájuk folytatására." Kérdésünkre, hogy mindezt Berlinből kívánják-e folytatni, Csontos sokat sejtetően csupán annyit kívánt mondani:

„Berlin a nyitott és befogadó Európa szimbólumává vált, szemben tragikus módon Magyarországgal, amely politikai vezetése miatt egyre zártabb, elzárkózóbb társadalmi rendszerűvé, a demokráciától egyre távolodó hellyé válik."

„Nem szép dolog a káröröm, de Soros György körei bukóban vannak. Tudom, hogy szervezni fognak mindenfélét, iszonyatos pénzeket mozgósítottak, hogy az ellenzék győzni tudjon. Ők keresni akarnak pénzt, mi meg magyarok vagyunk, rajtunk ne keressenek. Meg fogom védeni Magyarországot a spekulánsokkal szemben. A nyerészkedő világ olyan világ, ami újra és újra visszatér, új módszereket, ösvényeket fognak találni. Ha azt gondolják, hogy jobb kivonulni, akkor kivonulnak, de ne higgyük, hogy feladják. Ez egy küzdősport" – ezt mondta Orbán Viktor péntek reggeli rádiós igehirdetésében, amivel tehát egyértelművé tette:

a magyar kormány nem mond le arról, hogy üldözze a Soros Györgytől bárminemű támogatást kapott civil szervezeteket, s elsősorban az e támogatásokat osztó központot nemzetellenséggé tegye a közbeszédben, bárminemű ténybeli alap, gyanú, vád nélkül.  

Ez, s nem más lehet az oka, hogy elhagyja Budapestet az Open Society Foundations (OSF). A Soros György által alapított intézmény távozásáról a Die Presse adott hírt, a cikk szerint Patrick Gaspard, a szervezet vezetője jelentette be csütörtökön, hogy elhagyják a magyar fővárost, azaz bezárják az itteni irodát, és Berlinbe költöznek.

Ez azonban nem igaz, a 168 Óra úgy tudja, hogy Gaspard szerdán járt Budapesten, ekkor közölte a száz dolgozóval az intézmény átköltöztetésének hírét, mindezt azzal indokolva, hogy olyannyira súlyosnak ítélik a magyar belpolitikai helyzetet, hogy az újraválasztott Orbán-kormány uszításának nem kívánják kitenni a szervezet dolgozóit. Ettől függetlenül az intézménynek nincs vége, sőt magyarországi tevékenységét – avagy annak egy részét is folytatni fogja, csak más székhelyről. Az alapítvány valamennyi magyar és külföldi dolgozójának jövőjéről gondoskodni fog. Információink szerint hétfőn tesznek majd ajánlatot a munkavállalóknak arra, hogy költözzenek a szervezettel, vagy egyéb módon segítsék őket a jövőbeni boldogulásukban.

Orbán Viktor és Soros György nem mindig álltak háborúban

Egyelőre honlapjukon hivatalosan annyit közöltek csupán:

„A Nyílt Társadalom Alapítványok szoros figyelemmel kíséri azon törvényjavaslatot, amely súlyosan korlátozná a civil társadalmat Magyarországon. Többféle megoldást is fontolóra veszünk, mivel budapesti munkatársaink és a zavartalan munkavégzés nagyon fontos számunkra."

A Nyílt Társadalom Alapítványok 30 éve nyújt támogatást a magyar embereknek, harcol az emberi jogokért és ösztönzi a kritikus gondolkodást, ezért továbbra is elkötelezetten folytatjuk munkánkat Magyarországon. Az alapító Soros György sokat tett a demokratikus értékek elterjedéséért Magyarországon, először azzal, hogy kiállt a szólásszabadságért és támogatta a kultúrát a kommunizmust követő átmeneti időszakban.

2010-ben Soros György elsőként nyújtott humanitárius segítséget a vörösiszap katasztrófa áldozatainak 1 millió dollárral. Legutóbb pedig a leginkább segítségre szoruló vidéki közösségeknek nyújtottak támogatást, többek között Pécsett és Debrecenben is. Az OSF 1984 óta több mint 400 millió dollárral támogatta Magyarországot.

Mindennek ellenére a civilek ellen indított kormányzati háború fő célpontja az utóbbi másfél évben a kormány számára az OSF és az általa támogatott hazai szervezetek, alapítványok, projektek lettek. A Stop Soros nevű törvény kifejezetten hátrányosan érinti az OSF-et, amely a világ civil szervezeteinek pénzügyi támogatásával foglalkozik azzal a céllal, hogy támogassa az egyenlő esélyeket, az igazságos elbírálást, a közegészségügyet és a független médiát. Az előző ciklusban kétharmad híján nem megszavazott törvényjavaslat értelmében a külföldről érkező összeg után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet. Az újra kétharmaddal rendelkező Fidesz már közölte, hogy első dolga lesz a Stop Soros elfogadása.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.