Sofőrökkel végeztetnének ápolói munkát a mentőknél

2018. május 17., 16:50

Szerző:

A mentőgépkocsi-vezetők átképzésével orvosolná az egyre súlyosbodó szakemberhiányt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – írja a 24.hu. A sofőrként dolgozó mentősökre – akik most sem csak az autót vezetik, hanem a mentés kisegítő feladatait is ellátják – komoly nyomást helyeznek, hogy saját költségükre végezzék el az ápolói képzést és módosítsák munkaszerződésüket.

A történet egy jóhiszeműnek tűnő ígérettel indult: az OMSZ több mentőgépkocsi-vezetőjének azt mondták, hogy ha önköltséges formában megszerzik az ápoló-szakápoló OKJ-s papírt, automatikusan átsorolják őket az alacsonyabb, D fizetési kategóriából a magasabb, E kategóriába, de megtarthatják korábbi munkakörüket. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha saját kezdeményezésükre megváltoztatják munkaszerződésüket. Az új szerződésben viszont kikötnék, hogy a mentődolgozó havonta legalább egy alkalommal, egy 12 órás műszakban ápolói feladatokat lát el.

A sofőrök tartanak a „legalább" szótól, attól félnek, hogy olyan munkára kényszerítik őket, amiben nincsen megfelelő tapasztalatuk és motivációjuk.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a hátterében a munkaerőhiány palástolása állhat. Ha a sofőrök belemennek az új státuszba, a hivatalos statisztikákban gépkocsivezetőként és mentőápolóként is feltüntethetők lesznek, így az adatokban úgy mutatkozhat javulás, hogy az OMSZ mentést végző állománya valójában egyetlen fővel sem bővült.