Sintértelepként és állatmenhelyként is üzemel az a telep, ahol két év alatt 1300 kutyát altattak el

2018. augusztus 13., 14:07

Szerző:

Egy hulladéklerakó szélén üzemel évek óta a salgótarjáni sintértelep és a hozzá tartozó Lassie Állatmenhely. Mindkét intézményt a Karancs Mentőkutyás Alapítvány (KMA) működteti. Az alapítvány tevékenységei között szerepel az állat- és természetvédelem is. Ennek ellenére két év alatt több mint ezer kutyát altattak el a telepen, ahol ráadásul az ebeket nagyon rossz körülmények között tartják. A legtöbb ketrecben nincs víz, a telepről néhány hónapja filmet forgató osztrák állatvédő aktivista szerint az állatorvos csak a kutyákat leölni jár a menhelyre. Tavaly a hatósági állatorvos 700 kutyát altatott el. Az Átlátszó videóriportot készített a menhelyről.

A KMA 2016-os közhasznúsági beszámolója szerint az alapítvány 594 kóbor kutyát helyezett el a menhelyen, ebből 69-nek találta új gazdát. Ami azt jelenti, hogy körülbelül 520 kutyát ölhettek le az önkormányzati feladatátvállalással üzemeltetett Lassie Állatmenhelyen és ebrendészeti telepen.

A szabályozás alapján a gyepmester 14 napig köteles gondoskodni az állatról. Ha addig nem jelentkezik érte senki, és a telep vezetője úgy dönt, hogy nincs értelme tovább tartani, akkor a hatósági állatorvos elaltatja az állatot. Az igényekhez képest a telep nagyon kicsi, a szűk kennelekben maximum 50 kutya fér el.

A menhely alig mutat – a feladatából adódó – állatvédelmi aktivitást. A működésüket évek óta figyelő források úgy tájékoztatták az Átlátszót, hogy a kutyákat szinte soha nem hirdetik meg Facebookon. Az alapítvány saját adatai alapján tavaly mindössze 80 kutyának találtak gazdát.

A portál azt írja, hogy azzal, hogy a fenntartó városi önkormányzat mindkét funkciót – gyepmesterkedés és állatmentés – ugyanarra a szervezetre bízta, miközben a szervezet anyagilag csak a sintéri feladatok ellátásában érdekelt, olyan helyzetet teremtett, amely egyértelműen a kutyák túlélési esélyei ellen hat. Így csak a KMA vezetőire van bízva, hogy az a Lassie menhelyként vagy halálsorként üzemel, amelyik két év alatt 1300 kutya leölését kezdeményezte, miközben 12 millió forint tiszta nyereségre tett szert.