Semjén Zsolt szerint a határon túli magyaroknak erkölcsi kötelességük a Fideszre szavazni

2018. április 2., 23:46

Szerző:

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos és gázszerelő tulajdonában lévő Echo TV vendége volt egy nappal azután, hogy a csatorna a főnökével, Orbán Viktorral készített interjút vetítette. Semjén Zsolt először arról beszélt, hogy neki életcélja volt a magyar nemzet közjogi egyesítése, ami a kettős állampolgárság megadásával történt meg, ezután pedig a határon túliakról azt mondta:

„Ezek az emberek pontosan tudják, hogy a magyar nemzet a nemzetük, ez az ország a hazájuk, és azt is tudják, hogy nekik mi az erkölcsi kötelességük és mi a józan érdekük április 8-án. Tehát én biztos vagyok abban, hogy jóval 90 százalék fölött lesz a külhoni magyaroknál a Fidesz-KDNP-nek a támogatottsága. És abban is biztos vagyok, hogy ez mandátum tekintetében is több lesz, mint ami négy évvel ezelőtt volt.”

A határon túli magyar szavazatok – a levélben pártlistára leadott 128 378 érvényes voks – 95,94 százalékát a Fidesz-KDNP kapta 2014-ben, ami nélkül minden valószínűség szerint nem lett volna meg újra a kétharmados parlamenti többsége még egyszer 2010 után.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ami az erkölcsi kötelességet illeti, a határon túli magyar pártok is érzik, hogy milyen nyilatkozatot kelel tenniük. Erre utal legalábbis, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a februárban éppen erdélyi körúton járó MSZP-s Molnár Gyulának és a párt miniszterelnök-jelöltjének, a párbeszédes Karácsony Gergelynek azt mondta:

„A vacsorán megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom, az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak.”

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.