Semjén Zsolt örömmel ment volna fókára is, de a legfontosabb a rén volt számára

2018. március 24., 11:00

Szerző:

Nemcsak jegesmedvére, fókára is szívesen lőtt volna Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Magyar Nemzet szerint 2014-ben fölvetődött, hogy a rénszarvasvadászat mellett egy háromnapos tengerparti fókavadászatra is van lehetőség. Semjén Zsoltot érdekelte volna az út, de végül nem lett semmi a vadászatból.

Bár a kedvelt tengeri emlősállatok levadászására végül nem került sor, Semjén Zsolt mégis nagy érdeklődést mutatott a lehetőség iránt. Azt írta: „különlegesség a fóka, örömmel megyek, de a legfontosabb a rén”.

A rén, vagyis a rénszarvas olyannyira fontos volt a politikus számára, hogy Svédországban ötször vett részt luxusvadászatokon, amelyek 4-5 millió forintba kerültek alkalmanként. A kirándulásokat egyébként nem Semjén, hanem egy olyan vállalkozó – Farkas József – finanszírozta, aki több száz millió forintnyi állami és uniós pénzhez jutott 2010 óta, vagyis a második Orbán-kormány hatalomba lépése óta. A vadászatok egyikén helikopterrel derítették fel a szarvasokat, amely több mint 750 ezer forintba került egy órára.

Semjén szereti a különleges trófeákat

Az üggyel egyébként már a svéd sajtó is foglalkozik:a legnagyobb újságnál (Aftonbladet) a minap jelentkezett egy férfi, aki azt állította, hogy az ő szarvasát lőtte le engedély nélkül a magyar miniszterelnök-helyettes. Niklas Jonsson jelezte, hogy feljelentést tesz a rendőrségen. Vélhetően ez már meg is történt, ugyanis a Norran című lap azt írta, hogy az észak-svédországi Västerbotten rendőrségének sajtósa, Tina Häggmark közölte: feljelentés érkezett hozzájuk, előzetes, vizsgálati szakaszban van a nyomozás.

Csakhogy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó vadászatszervezők – akik Semjén útjait bonyolították – cáfolták Niklas Jonsson állításait. Elmondták, hogy a magyar politikus minden alkalommal előre jól megszervezett módon, ellenőrzött körülmények között ejtette el a zsákmányát. Közölték, a lelőtt szarvasok tulajdonosának felügyelete mellett történt a szintén általa felderített állatoknak a becserkészése, tehát kizárt, hogy Niklas Jonsson szarvasát ejtette volna el Semjén. Hozzátették, hogy a kilőtt rénszarvasok árát minden alkalommal kifizették, legálisan zajlott minden. Egyben jelezték, nem ismerik a svéd lapnak nyilatkozó férfit, de szerintük félreértésről van szó.