Semjén minden idők legdrágább svéd háziszarvasát lőhette ki, miután lefizette a gazdáját

2018. március 22., 15:31

Szerző:

A  svéd WWF munkatársa, Tom Arnbom szerint Semjén Zsolt legendássá vált rénszarvas-ölése valószínűleg úgy történhetett, hogy hogy a magyar vadászok kötöttek egy egyezséget a számi (lapp) földtulajdonossal, és fizettek egy nagyobb összeget a vadászatért. Ugyanis, mint az már nálunk is ismert, Svédországban csak háziasított rénszarvasok élnek, és mindnek megvan a maga gazdája. 

A szakember a Klubrádiónak Semjén lövöldözésének sportértékéről szólva azt mondta: egy alapvetően háziasított rénszarvast nem nehéz kilőni. Meglehetősen szelídek ugyanis.

Van olyan, amelyik felismeri a gazdáját, és oda is megy hozzá

„Ha ez történt, azt nem is nevezném vadászatnak. Mindenesetre, ha a számik megadták az engedélyt, akkor nem történt semmi jogszabályellenes. Mindemellett egy svéd soha sem vadászna rénszarvasra, a számik sem tesznek ilyet. Eszükbe sem jutna. Inkább karámokban tartják az állatokat és mondjuk lasszóval elkapják, és valamilyen más úton levágják azokat. De lelőni?

Hogy őszinte legyek, a rénszarvasvadászat nekünk, svédeknek elég hülyén hangzik."

Fotó: Youtube

– mondta Arnbrom, aki  nem lenne meglepve, ha Semjénéknek 10-20 ezer svéd koronát (400-800 ezer forintot) is fizetnie kellett volna. Maga a rénszarvas nem kerül ennyibe, ugyanakkor beszerezni az engedélyeket és még helikoptereztetni is az elejtett állatot biztosan drága volt. A számik egyébként terelni is szokták a rénszarvasokat helikopterrel, tehát ez nem szokatlan. Mindenesetre elég költséges lehetett elejteni ezt az állatot.

Valószínűleg minden idők legdrágább svéd rénszarvasáról van szó.

– összegzett. 

Közben – írja a Magyar Nemzet – Svédország legnagyobb lapja, az Aftonbladet című újság is foglalkozik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes skandináv luxusvadászataival. A lap cikke kiemeli, hogy a lap által feltárt, titokban megrendezett kirándulások felvetik a korrupció gyanúját, ami igen csak rosszul jön a Fidesz–KDNP kormánynak az április 8-ai országgyűlési választások előtt. A svéd újság újságírói egyébként a Magyar Nemzet által közölt fényképek alapján próbálták azonosítani, hogy pontosan hol történtek a zsákmányejtések, de nem tudták megállapítani.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.