Semjén is lobbizott a Naffa-család állampolgárságáért

2018. január 15., 07:28

Szerző:

„Messzemenően támogatta” a kormány egyik legkedvesebb arab üzletembere, a nemzetbiztonsági vizsgálaton megbukott Zaid Naffa testvéreinek honosítási kérelmét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az érintett Tarik Naffa és Huda Naffa meg is kapta a magyar állampolgárságot még 2014-ben – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Márta iratbetekintése nyomán.

Az ellenzéki politikus elmondta, elsőként a külügy fordult levélben Semjén Zsolthoz a támogatásért még 2014-ben. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna” – írta Szabó László, akkori államtitikár, most wshongtoni nagykövet, arra kérve Semjént, hogy a honosításról szóló kérelmet terjessze fel elbírálásra Áder János köztársasági elnöknek. Semjén kabinete is levelet írt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának, amiben Semjénnemzetpolitikai érdekből „messzemenően” támogatta a kérelmet.

Zaid Naffa

Mindhárom testvér egyébként tiszteletbeli konzul, Zaid Jordániát képviseli nálunk, Tarik fordítva, Magyarországot Jordániában, Huda pedig 2012 óta ugyanott Macedóniát. Fel is teszi a kérdést a Magyar Nemzet, hogy eközben hogy maradt ideje „a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez” is.

– A biztonsági kockázatot jelentő Naffák és Orbánék egyetlen csettintésére a magyar állami intézményrendszer tágra nyitja az ország kapuit bármilyen sötét múltú szereplő előtt – mondta Demeter Márta. Úgy vélte, „nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság” nemzetpolitikával indokolni azt, hogy Semjén Zsolt még az államigazgatási eljárásba is beavatkozott az állampolgárságáért. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.