Schmidt Mária keményen visszaszólt Lázár Jánosnak, szerinte a miniszter miatt nincs remény

2017. szeptember 22. 15:25 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem úgy tűnik, hogy a 7,5 milliárdból felépített Sorsok Házát a közeljövőben átadják.

A tegnapi Kormányinfó sajtótájékoztató szépségdíjas pillanata volt Hutter Mariannának, a Magyar Nemzet újságírójának és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a párbeszéde, amely így hangzott:

– Hogy áll a sorsok Háza projekt?
– Sehogy.

Ez a részt a lenti videón 1:37:47-nél lehet látni. Lázár János magyarázatként azért hozzáfűzte, hogy nincs konszenzus, de van egy ésszerű határidő, amelyet az Orbán-kormány bölcsen tesz, ha megvár, hogy a magyarországi zsidó közösségek áldásukat adják a múzeumi koncepcióra, és ha ez nem megy, akkor az épületegyüttest más célra kell felhasználniuk. Ő reméli, hogy néhány hónapon belül megszületik a megállapodás a koncepcióról.

A Sorsok Háza emlékközpont múzeumi koncepciójának a kialakításával az Orbán-kormány Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját bízta meg, aki pénteken keményen visszaszólt Lázár jánosnak, és egy közleményben emlékeztetett, hogy a miniszter volt az, aki 2013-ban előállt a Sorsok Háza ötletével. Schmidt Mária szerint az akkori cél azóta sem változott, „közös dolgunk, hogy az egész magyar társadalom, zsidók és nem zsidók együtt dolgozzuk fel a holokausztot, nézzünk szembe a múltunkkal, nevezzük meg a bűnösöket, méltó módon gyászoljuk meg az áldozatokat”, amihez képest – szögezi le később – „szükséges felhívnunk a figyelmet arra, hogy amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény”.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Sorsok Házára az Orbán-kormány 7,5 milliárd forintot tett félre. Eredetileg úgy volt, hogy 2014. április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján tartják az avatási ünnepséget, de azóta sem adták át. Ami a múzeumi koncepciót illeti, Schmidt Mária 2013 őszén létrehozta a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületét. Fél év elteltével Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette, hogy Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya" miatt kilép a grémiumból. Hasonló okokból a jeruzsálemi Jad Vasem (Yad Vashem) intézet szakértői is elhagyták a testületet. A Népszabadság tavaly júliusban írta meg, hogy Lázár János tanácsadójaként Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója azt szerette volna, ha három tekintélyes történészt, Glatz Ferencet, Karsai Lászlót és Ungváry Krisztiánt kérnek fel a múzeumi koncepció kialakítására.

Lapunk e heti számának adott interjújában Schmidt Mária azt mondta, a Sorsok Háza-projekt előbb-utóbb befejeződik, ami politikai döntés kérdése, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának, Köves Slomónak tetszett a koncepció.

(A hvg.hu nyomán)