Schiffer András egy kormánylapban ment neki a Sargentini-jelentésnek és az azt megszavazó ellenzéki képviselőknek

2018. szeptember 15., 11:16

Szerző:

Hosszú interjút adott a Magyar Hírlapnak az LMP alapítója és egykori társelnöke, Schiffer András, aki többek között a Sargentini-jelentésről is elmondta a véleményét.

Schiffer szerint ugyan a magyar kormánnyal szemben – főleg a 2010-13 közötti időszak történései alapján – bőven lenne alap a hetes cikkely élesítésére, de ez a jelentés erre nem alkalmas, miután hemzseg a téves, valótlan, vagy egyszerűen csak nem idevaló megállapításoktól, és teljességgel fókuszálatlan.

Több ponton sérti a nemzeti önbecsülésünket, színvonala méltatlan az uniós jogintézményhez és néhány ponton kedvezőtlen hazai társadalmi tendenciákat erősíthet fel. A magyar képviselőknek, pártállástól függetlenül, ezeket a szempontokat kellett volna mérlegelniük. A második cikkely sérelmére bőven találunk alapot a magyar államéletben, de ez nem azt jelenti, hogy minden belpolitikai sérelmünket a második cikkelybe szuszakoljuk, vagy az itthon elveszített játszmákat Brüsszelben akarjuk megnyerni.

„Magyarországot Magyarországról kell kormányozni, Orbán Viktort itthon kell legyőzni”

– jelentette ki az LMP-t a választások után formálisan is elhagyó politikus. Érdekesség ugyanakkor, hogy Schiffer szavaival egybevágóan az LMP múlt héten bejelentette: a párt uniós parlamenti képviselője, Meszerics Tamás nem szavazta meg a jelentést (egyébként a vitán sem szólalt fel és módosítókat sem nyújtott be az anyaghoz – a szerk.). A párt volt társelnöke, a minden vezető tisztségéből nemrég távozó Szél Bernadett egy Facebook-poszthoz fűzött kommentben kérdésre jelezte, hogy a véleménye erősen eltér a pártjáétól.