Sántít Rohác vallomása, kétségbe vonják, hogy ő gyilkolta meg Prisztást

Nem tudni, miért vállalta magára a merényletet az Aranykéz utcai robbantásért felelős szlovák bérgyilkos.

2018. augusztus 17., 14:35

Szerző:

Kétségek merültek fel az 1998-as Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János vállalkozó meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác legutóbbi vallomásával kapcsolatban, amelyben bevallotta Prisztás József meggyilkolását - írta a Magyar Idők. Rohác kedden mondta azt az őt kihallgató rendőröknek, hogy 1996. november 1-én ő ölte meg Prisztást, a a rendszerváltás utáni évek éjszakai életének egyik meghatározó alakját. A magyar alvilágon az 1990-es években végigsöprő leszámolási hullám a Prisztás-gyilkossággal kezdődött.

Aranykéz/Fenyő - Életfogytiglanra ítélték első fokon Roh? Jozef Rohác
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ha Rohác vallomása igaz, akkor a gyilkosságért 2016-ban jogerősen 15 év fegyházra ítélt Hatvani István jelenleg ártatlanul ül a börtönben. Felbujtóként akkor Portik Tamást ítélték el 10 évre, akiről később a bíróság azt is kimondta, hogy ő adott utasítást az Aranykéz utcai robbantásra is Rohácnak.

A Magyar Idők szerint viszont a szlovák bérgyilkos kedden azt vallotta, a megbízás nem Portiktól, hanem az orosz–ukrán maffiától érkezett, a gyilkosságért pedig 10-15 ezer német márkát kaphatott. Kovács Lajos nyugalmazott ezredes - a Nemzeti Nyomozó Iroda "döglött ügyek osztályának" egykori vezetője - a lapnak azt mondta,

lehetséges, hogy Rohác lőtte le a milliárdos üzletembert, ám a megbízásról előadottak leginkább a mese kategóriájába tartoznak.

Kovács szerint a bérgyilkos állításait semmiféle nyomozási adat nem támasztja alá. Ráadásul Prisztásnak nem voltak orosz, ukrán vagy szlovák ellenségei, ezért életszerűtlen, hogy a gyilkosság megbízóit onnan kerültek volna ki.

Továbbb rontja Rohác mostani vallomásának hitelességét, hogy az akkori árfolyam szerint 10-15 ezer német márka értéke mintegy másfél millió forint volt, ám egy ilyen gyilkosságnak az ára akkoriban tízmillió forint körül mozgott. Ráadásul az orosz–ukrán maffia nem adta ki „bérbe” a piszkos munkát, hanem maga végezte azt el.

Kerékpáron jött a gyilkos

Prisztás József vállalkozónak a bíróság jogerős ítélete szerint azért kellett meghalnia, mert szembe került a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó, olajszőkítésben is utazó Energol Rt.-vel. Az üzletembert az óbudai Ladik utcába csalták, ahol 1996. november 1-jén Portik Tamás testőre, Hatvani István egy kerékpárról leadott célzott lövéssel fejbe lőtte. A vállalkozó a helyszínen életét vesztette.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.