Sallai Róbert Benedek szerint „enyhe szankció Dettivel szemben”, hogy nem indulhat párttisztségért az LMP-ben

2018. július 19., 09:37

Szerző:

Facebook-bejegyzésben reagált a korábban kizárt, most másodfokon az LMP-be visszavett Sallai Róbert Benedek az etikai döntésekre, amelyeket a párt szerdán hozott. Mi is beszámoltunk a hvg.hu információi alapján arról: Kassai Dániel elsőként lépett vissza áprilisban, így a szocialista Kunhalmi Ágnes győzhetett pestszentlőrinci egyéni országgyűlési képviselői választókerületében. Az LMP másodfokon eljáró etikai bizottsága kizárta a pártból, de Szél Bernadettet is csúnyán megbüntették.

Az LMP-n belül ugyanis korábban fegyelmi indult Szél Bernadett társelnök ellen is, amiért egyeztetett a kampány során az ellenzéki pártokkal, ezzel szembement egy kongresszusi határozattal.

A mostani döntés értelmében Szélt három évre eltiltották attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon, így a másfél év múlva lejáró társelnöki mandátuma után nem jelöltetheti magát újra. Ugyanakkor a határozat megjegyzi: „Az eltiltás nem vonatkozik a jelenleg betöltött társelnöki tisztségre, nem foglal magában elmozdítást.”

Mindeközben Sallai Róbert Benedek büntetését enyhítette az etikai bizottság, a Hadházy Ákos volt társelnököt éppen Kassai elsőfokú fegyelmi tárgyalásán fellökő politikust előbb kizárták a pártból, majd most, másodfokon visszahelyezték és csak arra vonatkozóan kapott eltiltást, hogy belső pártbeli tisztségekért induljon.

A bizottság jogerős döntést hozott Barta János ügyében is. Ő volt a párt zuglói jelöltje áprilisban, de kiderült: a Fidesz gyűjtötte neki az aláírásokat, így az LMP elhatárolódott Bartától és felfüggesztették párttagságát. Másodfokon ugyanakkor az ő büntetését is enyhítették, két évig nem indulhat az LMP színeiben választáson.

Sallai Róbert Benedek erre lecsapva azonnal klaviatúrát ragadott, s a Hadházy Ákos volt társelnököt leütő politikus arról osztott meg bejegyzést:

szerinte Ungár Péter és Szél Bernadett büntetése azt bizonyítja, hogy „lehet úgy működni, hogy azt ne a következmények nélküliség jellemezze”.

Mint írta, szerinte „ez egy enyhe szankció Dettivel szemben”.

„Tagságom helyreállítása után az első gondolatom az volt, hogy megköszönve a döntést kilépek a pártból, immár önként” – írta. Sallai ezt nem teszi meg, legalább is addig, amíg „egy ütőképes ellenzéki erő nem jelenik meg a közéleti palettán”.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.