Saját farkába haraphatott a kormány a kutatási pénzek ügyében: uniós pénzt akartak megszerezni

2018. július 22., 16:02

Szerző:

Komikus fordulatot vehet a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának kormányzati einstand alá vett pénzeinek ügye. Ez derült ki legalábbis Jávor Benedek szombati Facebook-posztjából. A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ugyanis: 

Mint az többször megírtuk: pénteken elfogadta a kormánytöbbség a jövő évi költségvetést, amellyel lényegében elvették az autonóm szervként működő MTA finanszírozásának jó részét. Ugyan az ígéret az, hogy 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között annak az összegnek a felhasználásáról, amely az akadémiától a tárcához került át, Palkovics László miniszter már több nyilatkozatában is egyértelművé tette: a kormány „megrendelőként” nagyobb beleszólítást kíván gyakorolni a kutatásokba – veszélyeztetve ezzel a tudomány és a kutatás szabadságát.

Minderre Jávor Benedek úgy reagált: „elfogadhatatlan, hogy a magyar Országgyűlés egy tollvonással elvegye az akadémia költségvetésének jelentős részét, különösen úgy, hogy annak finanszírozása jelenős mértékben az Európai Befektetési Bank által nyújtott, az MTA működtetésére, valamint kutatásra és fejlesztésre szánt hitelből történik.

Egyrészről megdöbbentő hogy a kormány szerint legalább is szárnyaló magyar gazdaság és költségvetés nem képes a magyar tudományos élet finanszírozására, erre hitelt kell felvenni, de ennél is sokkolóbb, hogy a kormány a kifejezetten az MTA működtetésére szolgáló kölcsönt vonja el, és azt jelenleg tisztázatlan módon és célokra fogja felhasználni.

Ezért az Európai Befektetési Bankhoz fordulok a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésével kapcsolatban a 2019-es költségvetés megszavazása után. Azt kívánom megtudni az EBB-től, hogy ez a pénzelvonás nem ellentétes-e a hitelmegállapodással, illetve hogy a tudomány függetlenségének csorbítása milyen hatással lehet a jövőben az akadémia működésére nyújtott kedvezményes hitel folyósítására.

Mindenképpen elkerülendőnek tartom, hogy a politikai kézi vezérlés megvalósítása miatt veszélybe kerülhessenek az MTA finanszírozásának keretei. A kormány számára persze fontosabb, hogy ők ellenőrizzenek minden fillért az országban, mint az, hogy legyen pénz a magyar tudományra. Magyarország érdeke azonban pont az ellentéte” – írta Jávor.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.