Ron Werber szerint Szél Bernadett és Ungár Péter szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették a tanácsadót

2018. május 28., 16:15

Szerző:

Szél Bernadett és Ungár Péter félrevezeti az LMP vezetését és tagságát, szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették Ron Werbert. Ezt állítja a Magyar Narancs birtokába került két levél, amit az izraeli tanácsadó ügyvédje küldött az LMP vezetésének.

A levelek szerint az LMP több mint 10 millió forinttal tartozik Werbernek, akinek a tanácsadói munkáját a párt vezetése állítólag szándékosan elszabotálta. Az izraeli tanácsadó a sorozatos szerződésszegések miatt hagyta ott a pártot egy hónappal a választások előtt, a ki nem fizetett munka miatt pedig bíróságra is hajlandó elmenni. Először március 7-én küldtek levelet a pártnak, amit Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag kapott meg. Ebben az áll, hogy az LMP több alkalommal is megszegte a Werber tanácsadó cégével kötött tanácsadói szerződést, 2018 januárjától kezdődően 

több alkalommal megszegték a szerződésben vállalt együttműködési kötelezettségüket, nem adtak át információkat Werbernek, megkereséseire, felvetéseire nem válaszolnak, tanácsait, elképzeléseit, részletesen kidolgozott munkatervét ignorálják.

A levél szerint a párt vezetése rendszeresen megkerülte a tanácsadót olyan ügyekben, amelyek irányításával eredetileg őt bízták meg. Arra is utalnak, hogy a pártvezetés kifejezetten elszabotálta a közös munkát. Az ügyvédi iroda azt írja, hogy Szél és az LMP kulcsfontosságú kampányeseményeket tett középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá. A márciusi levél szerint a Werberrel való együttműködés ellehetetlenítésével veszélyeztették a választási eredmények sikerét.

Fotó: Water Film

De a párt nem adta oda a tanácsadónak azt a pénzt sem, amelynek a kifizetésére kötelezettséget vállalt. Az ügyvédek állítása szerint a párt félévnyi tiszteletdíjjal, azaz 18 ezer euróval (5,7 millió forint) tartozik neki, és 16 ezer eurónyi költséget sem fizettek ki. Vagyis az LMP kicsit több mint 10 millió forinttal tartozik neki.

Ez az összeg még nőhetett is volna, ha a párt az országgyűlési választásokon olyan eredményt ér el, amely alapján sikerdíj jár a tanácsadónak. Azt a levelek már nem részletezik, hogy ez milyen eredményt és mekkora összeget jelent.

Az ügyvéd fizetési felszólítást küldött a pártnak az elmaradt tiszteletdíj és a költségek megfizetéséről, március 18-i határidővel, azt is hozzátéve, hogy ha az LMP addig nem fizeti ki Werbert, a tanácsadó kész bíróság elé vinni az ügyet.

A párt nem is fizetett és nem is reagált az ügyvédi iroda levelére, ami az ügyvédi iroda második, március 21-i leveléből derül ki.

Ekkor már némileg nagyobb nyilvánosságot kapott az ügy, mert a párt országos elnöksége is megkapta az első levéllel együtt. Ebben újabb fizetési határidőt adtak a pártnak, de azt is felajánlották, hogy folytassanak tárgyalásokat, ha az LMP nem tud fizetni.

A portál kérdésére Szél Bernadett annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, de rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval.