Rétvári Bence ünnepel, de közben 48 településről 293 orvos hiányzik

2018. február 13., 14:40

Szerző:

48 érintett településen 293 álláshirdetést talált a 24.hu orvosok számára a kozigallas.hu-n.

A keszthelyi és a szentesi kórházban például hat orvosra lenne szükség, a fehérgyarmati kórházban héttel, a győri kórházban kilenccel dolgoznak kevesebben, mint kellene.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Mosonmagyaróváron tíz, a mohácsi és a kaposvári kórházban 13 orvost keresnek, Kistarcsán 17 orvos kellene még, Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban 20(!) szakorvost keresnek, ezen kívül még egy fogorvost és egy rezidenst. A legsúlyosabb helyzettel pedig a zalaegerszegi kórháznak kell szembenéznie, a a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban ugyanis 26 orvos hiányzik. 

A Közigállás hirdetései ezen kívül azt is jelzik, az orvosokon kívül mennyi más problémával küzd még a betegellátás.

A budapesti Uzsoki Utcai Kórházban például azon kívül, hogy tíz orvosra lenne még szükség, még 46 ápolót is keresnek.

Januárban a KSH adatai azt mutatták, hogy a 37 ezer idehaza dolgozó orvos több mint 41 ezer állást tölt be. 2016-ban 1845 üres orvosi állás volt, azaz ennyi ember biztosan hiányzik az egészségügyből. Ez a szám 2015-ben volt a legnagyobb, ekkor 2039 orvos hiányzott országosan – emlékeztet a lap.

Mindez enyhén szólva cáfolja Rétvári Bencének, az Emmi parlamenti államtitkárának a győzelmi jelentését, a politikus ugyanis hétfőn még azzal állt a nyilvánosság elé, hogy az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, míg 2011-ben több mint 800 orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, 2016-ban már 400-nál is kevesebb. 2010-hez képest tíz százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó orvosok száma, nyolc éve kevesebb mint 34 ezer orvos vállalt munkát az országban, mostanra azonban megközelítette a 38 ezret a számuk. Ezzel párhuzamosan 40 százalékkal nőtt az orvosi egyetemeken végzők száma is. Ezt a sikert ő személy szerint a közelmúlt béremeléseinek tulajdonította, azt állítva, hogy a 2012-2013-as 27 százalékos emelés után, tavaly és tavalyelőtt összesen 207 ezer forintos alapbéremelés következett, emellett pedig emelték a rezidensösztöndíjakat is. Általános európai problémáról van szó, amely Kelet-Közép-Európát még súlyosabban érinti – intézte el az orvoshiányt firtató kérdést. 

Azzal , hogy az Orbán-kormány valójában átejti az egészségügyi szakdolgozókat az állítólagos béremeléseknél, hétfőn ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, az orvosok hitegetéséről itt, a brutális várólistákról itt írtunk legutóbb.