Répássy Róbert ügyvédi irodája segédkezett az Andrássy úti 70. adásvételében

2018. augusztus 30., 15:56

Szerző:

Tavaly decemberben szerzett elővásárlási jogot a magyar állam az Andrássy út 70-es szám alatt álló ingatlanra, amit idén júliusban majdnem három milliárd forintért meg is vásárolt. Az adásvételben Répássy Róbert volt fideszes országgyűlési képviselő és korábbi államtitkár ügyvédi irodája segédkezett bruttó 3 millió forintért. A vételár egy részének letétkezeléséért pedig nettó félmilliót kapott a Miniszterelnökségtől – írja az Átlátszó a birtokába került szerződések alapján.

A Miniszterelnökség júliusban bízta meg Répássy ügyvédi irodáját a közreműködéssel. A feladatok közé tartozott a jogi tanácsadás, a szerződés ellenjegyzése, és a földhivatali ügyintézés is. Egy július 24-i külön megállapodásban pedig letétkezeléssel is megbízták a Répássy Ügyvédi Irodát, nettó félmillió forintos díjazásért. Ennek értelmében az állam Répássyék bankszámlájára utalta a vételár egy részét, 8,1 millió eurót (kb. 2,6 milliárd forint), és ők utalták tovább az eladónak.

Ezután az eladó töröltette a 7,8 millió eurós jelzálogot az ingatlan tulajdoni lapjáról.

Fotó: Facebook

A portál azt írja, hogy az ügyvédi irodának kifizetett összegek piaci szempontból nem magasak, de kérdés, hogy miért kellett egy ilyen egyszerű ügylettel külsős ügyvédet megbíznia az államnak. A Miniszterelnökségen is dolgoznak jogtanácsosok, akik a fizetésükért cserében elvégezhették volna a munkát.

Az Átlátszó korábban azt is megírta, hogy Répássy a volt Malév-székház adásvételében is közreműködött, akkor szintén bruttó három millió forintért látta el a jogi feladatokat.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.