Reagált a YouTube az öngyilkos holttestén viccelődő vlogger botrányára - A felhasználókat nem hatotta meg

2018. január 10., 13:17

Szerző:

Logan Paul olyannyira sikeres blogger, hogy már különböző amerikai sorozatokban is szerepet kapott. Többnyire rövidfilmeket készít Youtube csatornájára, a nagy felháborodást kiváltó, december 31-én feltöltött videó is annak készült – írja a BBC.

Paul és barátai éppen a japán Fudzsi-hegy tövében elterülő Aokigahara erdőben forgattak, amikor egy holttestre bukkantak. A terület sajnos közismert arról, hogy többen ezt választják öngyilkosságuk helyszínéül.

Logan Paul egy holttest látványán nevet
Fotó: Youtube

A csapat, amely a „szellem erdőt” akarta megörökíteni ízléstelen vicceket puffogtatott a test láttán. Amikor a férfi egyik kísérője megjegyzi, hogy rosszul van, Paul visszakérdez, hogy „miért, nem láttál még sosem halott fickót?", majd elneveti magát. A videót több millióan látták, mire Paul eltávolította 15 millió feliratkozóból álló csatornájáról, miután több olyan hozzászólás is érkezett ami gusztustalannak, tiszteletlennek nevezte a felvételt és Paul csatornájának bojkottjára szólított fel.

A férfi később mentegetőző üzeneteket tett közzé, amiben - kissé öncélúan - többször elmondja, sajnálja amit tett.

A közösségi oldalakon sokan sérelmezték, hogy a Youtube nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az ügyben. Várni kellett rá, de most itt van, több tweetben tették közzé. Ebben a cég azt írja, hogy azért telt ennyi időbe, mert folyamatosan figyelték az ügy körüli történéseket, és tudják, hogy egyetlen felhasználó tettei is kihatással lehetnek a teljes közösségre. Éppen ezért lépéseket tesznek azért, hogy soha többé ne fordulhasson elő a fentihez hasonló eset.

- Többet várunk a felhasználóinktól, Logan Paul csatornája pedig szembement az alapelveinkkel, ennek fényében léptünk és még további lépéseket is fontolgatunk. A öngyilkosság nem vicc, és semmilyen körülmények között sem felhasználható nézőszám növelésre.

Azt nem lehet tudni, hogy a YouTube pontosan milyen lépéseket tett, hiszen Logan Paul csatornája a tiltakozások ellenére is elérhető, az ominózus videót pedig ő maga távolította el, nem a cég. A YouTube levele láthatóan a felhasználókat sem hatotta meg. Sokan kifogásolták a lassú reakcióidőt és az üres szavakat.

Mindenesetre nem csak a videómegosztó közösségi oldal a ludas.

A bojkottra felszólítás óta a fiatal srácnak nem hogy csökkent, de pár tízezerrel nőtt az addig is 15 millió követővel bíró csatornája.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.