Radioaktív anyag miatt ürítették ki a ferihegyi repteret

2018. augusztus 16., 08:12

Szerző:

Nem került a környezetbe egészségre ártalmas izotóp a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - állapította meg a katasztrófavédelem, miután tegnap késő este radioaktív szivárgás veszélye miatt ki kellett üríteni a ferihegyi 2B terminált és környékét, és le kellett zárni az oda vezető utakat. A lezárást már szerda este 22 óra 40 perc körül feloldották a nemrég véget ért Sziget Fesztivál miatt zsúfolásig megtelt repülőtéren.


Fotó: Facebook

Az MTI értesülése szerint egy magyarországi cég rendelte a sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal.

Az irídium-izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el. Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor közölte, a repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró az anyagot tartalmazó konténer.

A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

Az anyagot az Országos Sugárbiológiai Intézetbe szállították, a lepakolásnál azonban a repülőtér munkatársai arra figyeltek fel, hogy a tartálya nagyon átmelegedett. A mérések szerint először 42, majd 45 Celsius-fokot mutatott, később – egyelőre nem tudni, miért – visszahűlt 35 fokra.

Az iridium 192-es izotópot egészségügyi célokra és ipari célokra is használák. A gamma-sugárzást kibocsátó, fényes, ezüstszínű fémet mesterségesen, nukleáris reaktorokban állítják elő a nem radioaktív irídiumból.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.