Putyinista orosz oligarcha alakja sejlik fel a magyar civilek elleni akciók mögött

2018. április 6., 12:26

Szerző:

Mocskos trükkökkel, kémkedési vádakkal, szivárogtatásokkal, antiszemita és muszlimellenes retorikával tűzdelt választási kampány folyik Magyarországon – kezdi nagyon hosszú, alapos tényfeltáró cikkét az amerikai Buzzfeed News.

A cikk bemutatja,

hogyan célozták meg különböző mocskos trükkökkel, a főként Soros Györgyhöz kapcsolódó civil szervezeteket.

Tegnap az Index írta meg, hogy egy magánkézben lévő, volt hírszerzőkből álló izraeli biztonsági cég állt rá Magyarországon több olyan civil szervezetre is, amelyet az Orbán-kormány vett a célkeresztjébe a Soros-ellenes kampánya során.

A Buzzfeed cikke ennél tovább megy,

itt már az orosz vezetésig érő szálakról és egy román szoftverfejlesztőről is szó esik.

A Buzzfeed hét civil szervezetet célzó akcióról beszél, melyek közül egy kivételével mind Soros Györgyhöz kapcsolódik. A portál állítja, minden bizonnyal ugyanaz a csoport áll az összes akció mögött. Hangsúlyozzák, nem biztosak abban, kikből áll a csoport vagy ki finanszírozta ezeket az akciókat, de

az álcégeknek (amelyek nevében megkörnyékezték a szervezeteket) létrehozott kamu weboldalak esetén kapcsolatot találtak Szulejman Kerimov Putyin-közeli üzletembert, az orosz felsőház képviselőjét mosdató weboldalak és egy román webfejlesztő között is.

– Bár nincs bizonyíték arra, hogy a magyar kormány közvetlenül részt vett ebben az akcióban, teljesen világos, hogy ki járt jól vele: a jelenlegi magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és az ő Soros ellenes tevékenysége – írja le a Buzzfeed.

A Buzzfeed megkereste a Orbán Viktor szóvivőjét, aki nem kívánta kommentálni a történteket. Csupán annyit mondott az amerikai portál újságíróinak, hogy a hangfelvételek bizonyítják azt, amit a kormány régóta hangsúlyoz.

Hogy érthetőbb legyen az elképesztő történet, megmutatjuk egyik gyakorlati példáját, ami Siewert Andrással és a Migration Aiddel történt.

Siewert András az állítólagos Grigori Alexandrov képével
Fotó: Kökényesi Gábor

Siewert 2017. december 19-én keresett meg egy Grigori Alexandrov neven bemutatkozó férfi, azt állítva, hogy egy Smart InnoTech nevű, valójában nem létező brit cég vezérigazgatója, és segíteni akar. Siewertnek gyanús lett a férfi és maga a megkeresése is, ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, tehát a titkosszolgálat már a startvonaltól tudott a rejtélyes férfiről és a találkozóról is kaptak hangfelvételt Siewerttől. A január 9-i bécsi találkozójukon Alexandrov arról faggatta Siewertet, hogy milyen kormányzati és más politikai kapcsolatai vannak, illetve hogy Soros ad-e támogatást a Migration Aidnek. Az ajánlata úgy hangzott, hogy van egy technológiai megoldásuk, adatokat lehet gyűjteni a menekültekről, például ujjlenyomatot, ezzel pedig adatbázist építeni. A következő, február 12-i találkozón Alexandrov már nyíltan arról beszélt, hogy szeretné, ha a Migration Aid használná a technológiát.

Siewert rögzítette a beszélgetést, amelyet beszervezési kísérletének vélt, és amelynek a tanúsága szerint Alexandrov érzékelhetően arra törekedett, hogy illegális tevékenységre vegye rá a Migration Aidet, és kompromittáló megjegyzésekre vegye rá a civil szervezet igazgatóját.

Harmadik találkozóra már nem kellett elmennie Alexandrovval, mert a férfi felszívódott. Mint kiderült, a beszélgetésüket Alexandrov is rögzítette, azt pedig, amit neki mondott, Siewert egy hónappal később,

a Magyar Idők publicistája, Bayer Zsolt cikkében látta viszont.

Ő egy állítólagos oknyomozó újságíróra hivatkozva azt állította, hogy a Migration Aid titkos és illegális adatbázist épít, csakhogy a hangfelvételből kiderül, hogy ez nem igaz, Siewert az Alexandrovval folytatott beszélgetésben mindössze a magyarországi adatvédelmi törvényekről beszélt.

 

Kamu oldalak, kamu LinkedIn profilok

 

Ezekről és Bayer Zsolt publicisztikáiról is ír a Buzzfeed, valamint arról is, hogy az álcégeknek és állítólagos dolgozóinak kamu LinkedIn (ami tulajdonképpen egy munkakeresésre szolgáló, munkakapcsolatok felvételére alkalmas közösségi oldal) profilokat nyitottak, startup-adatbázisokat is építettek, tehát mindent, ami ahhoz szükséges, hogy ha valaki interneten leellenőrzi létezésüket, megtalálja.

Ezeket az oldalakat mostanra már törölték, kivéve néhány LinkedIn profilt. A Buzzfeed ezen felbuzdulva megkereste a személyi profilokon szereplőknél, egykori munkahelyként feltüntetett cégeket, hogy ellenőrizze, állt-e az illető az alkalmazásukban. Minden esetben kiderült, hogy nem, ami újabb bizonyíték arra, hogy a profilok hamisak.

Az akció egy másik áldozata, a berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe (CLUE) nevű szervezet, amelynek vezetőjéről, Dénes Balázsról – a magát bahreini üzletembernek kiadó férfival történt találkozója után – március 15-én az izraeli Jerusalem Post írta meg, hogy az Orbán-kormány ellen lobbizik Németországban. Dénes is rögzítette a beszélgetést. Ez volt az az eset, ami után az érintett civil szervezetek fejében összeállt a kép, hogy miről lehet szó, de közülük csak a Migration Aid fordult az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz.

Dénes Balázs a Buzzfeednek elmondta, a férfi és a vele érkező nő nagyon nyugodt környezetet teremtettek, hogy minél jobban ellazuljon, a hangulat nagyon kollegiális, baráti volt. A Buzzfeed megpróbálta a Dénesnek átnyújtott névjegykártyán szereplő telefonszámokat felhívni. A vonalak már nem éltek vagy egyenesen hangpostára mentek.

 

Orosz szálak, román webfejlesztő

 

A Buzzfeed szerint a nagyon profin felépített kamu cégek weboldala és adatbázis-regisztrációi mögött egy anonim email cím áll,

ugyanaz az email cím, amellyel olyan oldalak domainjét is regisztráltak, amelyek az említett Szulejman Kerimov Putyin-közeli üzletember, felsőházi képviselő jó hírnevét voltak hivatottak szolgálni (suleykerimov.info, suleykerimov.net, suleykerimov.online, suleykerimov.site, suleykerimov.website).

A Buzzfeed egy online szakértőt is megkérdezett, aki szerint a weboldalak egyértelműen a később Franciaországban letartóztatott orosz oligarcha megtépázott hírnevének javítását akarták szolgálni. A letartóztatás után Twitter oldalak is felbukkantak, amelyek Kerimov és alapítványa védelmére keltek. Kerimov és cége állításuk szerint nem ismerték ezeket az oldalakat és nem ők állnak mögöttük.

Az 51 éves Kerimov a pénzügyi- és az energiaszektorban végrehajtott befektetéseivel és kiváló kapcsolataival az egyik leggazdagabb orosz lett az elmúlt években. A Forbes szerint vagyona eléri a 6,3 milliárd dollárt. A Kerimov-família tulajdonolja Oroszország legnagyobb aranybányászati vállalatát.

Kerimovot Franciaországban adócsalás miatt tartóztatták le tavaly novemberben.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.