Putyin jött és látott, mert már rég győzött

2017. augusztus 28. 21:00 - szerző: Ágoston Zoltán

Az orosz elnök hétfőn Budapestre látogatott. Kihagyta a cselgáncs-világbajnokság megnyitóját, de elégedetten nyilatkozott az Orbán Viktorral tartott kétoldalú megbeszéléséről. A Sportaréna fekete ruhás biztonságijait ugyanaz a főnök irányította, aki tavaly a ligetvédők elleni tavalyi fellépés vezetője volt. Cikkünk folyamatosan frissül!

Vlagyimir Putyin csak néhány órára ugrott be Budapestre, a hivatalos program szerint a cselgáncs-világbajnokság és egy Orbán Viktorral tartandó tárgyalás kedvéért, amelynek a margóján átveszi azt a díszpolgári címet, amelyet hatalmas tiltakozásra a Debreceni Egyetem adott neki. Mind a három esemény helyszíne a a Papp László Budapest Sportaréna, ahova Putyin délután négy körül érkezett meg, kikerülve az Együtt őt váró tüntetőit. A megnyitót nélküle tartották, az orosz elnök – akiről Tóth László szövetségi elnök a beszédében nem tett említést – kihagyta az íjász-, a kopjás-, a huszár- és a csikós bevonulást is. Orbán persze elment, az arénában már három után felkonferálták.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Putyin az arénában találkozott Orbánnal, aztán kiült a nézőtéri díszpáholyba Orbánnal. Minden valószínűség szerint Irina Dolgova bronzmeccse érdekelte, de az orosz judokát a kazah Otgontsetseg Galbadrakh végül legyőzte a nők 48 kilogrammos versenyében. Este hat előtt már mind a ketten elhagyták a díszpáholyt, az első eredményhirdetést sem várva meg.

Putyin aztán minden valószínűség szerint este kilenc előtt már készült elhagyni Magyarországot, amiről hivatalos bejelentés híján a BKK közleményéből lehet következtetni. Eszerint a 200E busz a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és Liszt Ferenc Airport 2 között nem közlekedik hatósági zárás miatt. Ugyanilyen ok miatt módosult több más busz útvonala is.

Fotó: Kökényesi Gábor

Ami az Orbánnal tartott megbeszélését illeti, a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint az orosz elnök örömét fejezte ki, hogy egy sporteseményen beszélhetett a kétoldalú kapcsolatokról. Szerint a „nehézségek ellenére” jól alakul a kereskedelem, a kilenc százalékos tavalyi visszaesést 2017 első félévében 27 százalékos növekedés követte. Emlékeztetett, hogy a magyarországi orosz  beruházások értéke 1,5 milliárd dollár, és elmondta, biztosította Orbánt, hogy a tárgyalásuk fő témáját jelentő paksi bővítéshez a 10 milliárd eurós orosz hitel biztosítva van. 2018 elején a helyszínen már megkezdődhetnek a munkálatok – tette hozzá.

Putyinnak idén ez már a második látogatása Budapesten. Legutóbb februárban volt itt. Eredetileg azt lehetett tudni, hogy a Magyar Judo Szövetség hívta meg a világbajnokságra, júniusban derült ki, hogy valójában Orbán volt az, aki szólt neki, hogy szívesen venné, ha megjelenne a megméretés megnyitóján. Hivatalosan a feszített program az oka, hogy az orosz elnök – a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke, nyolcdanos judoka – nem tart sajtótájékoztatót Orbánnal. A paksi bővítés egyébként évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot, az atomerőmű két új blokkját ugyanis az orosz állami energiaóriás, a Roszatom építheti meg. Összesen 12 milliárd euróba kerül, amelyből tízmilliárd euró hitelt Oroszország ad. Ezt 2023-tól harminc éven át kell törleszteni a magyar  adófizetők pénzéből.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az orosz elnök három repülőgépből álló flottájának az első repülőgépe délután háromnegyed kettőkor szállt le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a második fél négy előtt tíz perccel, a harmadik, egy Tu-214-es fél négykor landolt. Az orosz elnöki flottának mindenféleképpen meg kellett kerülnie Ukrajnát, amely nem enged be orosz repülőgépeket a légterébe, ráadásul – írja az Index – Putyin valószínűleg nem is Moszkvában, hanem a nyári rezidenciáján, Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban vagy az északabbra fekvő norosszijszki haditengerészeti bázison szállt fel, mert ha az orosz fővárosban teszi, inkább Lengyelország felé került volna. A repülőtéren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta. Autókonvoja, amely a repülőtértől az arénáig kísérete, hozzávetőlegesen 50 kocsiból állt, de 15 motoros rendőr és két rendőrségi helikopter is biztosította az utat.  A magyar külügyminiszter szintén az arénában tárgyalt Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel.

Az orosz elnöki látogatás miatt a repülőtér és az aréna közötti útvonalak  le vannak zárva. A biztonsági intézkedések miatt még a környékbeli kukákat is leszerelték.

https://www.facebook.com/bkkbudapest/posts/1525669414158208

Putyin érkezésétől a magyarországi demokratikus ellenzék enyhén szólva nincs elragadtatva. Vasárnap este az LMP tüntetett a Kossuth téren, hétfő hajnalban a Momentum rendszerváltás előtti utcanévtáblákkal szórta tele Budapestet, este pedig tüntetést tart, az Együtt a sportaréna mellett tiltakozik, a Nyugati Marx téren pedig a népharag a felismerhetetlenségig pusztította azt az életnagyságú Orbán-bábut, amely a magyar miniszterelnök tíz évvel ezelőtti, még oroszellenes beszédét ismételte. Az évtizedeken át markánsan oroszellenes Orbán – aki 1989-ben a szovjet kivonulást követelő beszédével robbant be a köztudatba – 2011-ben kezdett enyhülni, 2014-ben pedig a moszkvai látogatásán született meg a megállapodás közte és Putyin között a paksi bővítésről.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az Együtt képviselői és momentumosok a nézőtéren is tiltakoztak. Néhány momentumos a lenti képen látható Putyin-maszkot viselte, bent, a nézőtéren pedig feltartottak egy „Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!” feliratú molinót is. Az Együtt eközben a „Nem leszünk orosz gyarmat felkiáltással tiltakozott, de végül mindkét párt aktivistáit kivezették.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az Együtt, a Momentum és a Párbeszéd tüntetőit később rendőrök igazoltatták és fekete ruhás biztonságiak küldték el a Sportaréna mellől. Munkatársunk helyszíni közlése szerint a vezetőjük ugyanaz a Tóth Csaba volt, aki tavaly a a Liget Projekt ellen tiltakozó ligetvédők elleni fellépést irányította. A ligetvédők azt állítják, hogy a biztonságiak akkor lökdösték és ütötték is őket.

Fotó: Kökényesi Gábor

Putyint egyébként szimpatizánsok is várták. Az Index az Instagram-oldalára tett fel egy képet, amelynek a tanúsága szerint Magyarországon élő szírek két molinóval várják az orosz elnököt, az egyik őt, a másik Basár el-Asszad szír elnököt dicsőíti.

Putyin érkezésére Bödőcs Tibor humorista videóval készült: