Prőhle Gergely marad, a Demokrata elnézést kért

2018. augusztus 3., 18:20

Szerző:

Nincs szó arról, hogy Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter le akarná váltani, sőt többször is biztosította a bizalmáról – mondta a Népszavának Prőhle Gergely, a  Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, akiről az enyhén szólva kormányközeli hetilap, a Demokrata csütörtökön szellőztette meg, hogy meneszteni fogják, csak ő még nem tud róla. Elmondása szerint Kásler Miklós cáfolta, hogy a leváltása akár csak szóba is került volna, és biztosította a bizalmáról. Ő felhívta a Demokrata éppen vakációját töltő főszerkesztőjét, Bencsik Andrást, aki elnézést kért tőle, és már megjelentette a hír cáfolatát is.

Prőhle Gergely
Fotó: Kovalovszky Dániel

A Demokrata tegnapi cikke szerint Prőhle Gergely körül egy, a Tanácsköztársasággal foglalkozó kiállítás miatt fogyott el a levegő, Kásler Miklós pedig a hét elején magához rendelte a PIM főigazgatóját, a megbeszélésük pedig azzal zárult, hogy Prőhle Gergelynek le kell mondania posztjáról. Az Index érdeklődésére azonban a Petőfi Irodalmi Múzeum kommunikációs vezetője közölte, hogy Prőhle Gergely nem tud a leváltásáról, és az ő utolsó információja az, hogy a miniszter méltatta a tevékenységét.

A PIM főigazgatójától a Népszava azt is megkérdezte, miért támadja a kormányközeli média – a Magyar Idők kultúrharcot hirdető cikksorozata például többször is támadta, amiért nagy teret ad ellenzéki „balliberális” íróknak –, de erre Prőhle Gergely erre nem tudott válaszolni. Még azt sem sikerült kiderítenie, ki lehetett a menesztéséről szóló hír forrása.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.