„Próbálnak támogatni, miközben ők is borzasztó helyzetben vannak” – sokk alatt áll a lúgos orvos áldozata

június 19. 16:54

Renner Erika nem bánta meg, hogy arccal és névvel vállalta a harcot az igazáért.

Nem örül, de elégedett az áldozat, Renner Erika ügyvédje azzal, hogy a Kúria múlt héten úgy döntött, meg kell ismételni a másodfokú eljárást a lúggal támadó orvos, Bene Krisztián – Mikola István volt egészségügyi miniszter, jelenlegi külügyi államtitkár unokaöccse – ügyében. Gál Andrással és a védencével a Magyar Nemzet készített egy  páros interjút, amelyben az ügyvéd azt mondja, volt annyi bizonyíték, hogy a Kúrián lezáruljon az ügy, de akkor az orvos családja ártatlanul elítélt mártírként lehetett volna beállítani. Másodfokon ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla nem hallgatta meg a tanúkat, csak azokból az elsőfokú bírósági iratokból ismerte a vallomásokat, amelyekből nem derült ki, hogy a tanúk mit állítottak, csak hozzávetőleg rögzítették, hogy ki mit mondott.Az egyik tanú perceken át sorolta, hogy mi alapján ismerte fel Benét, végül azonban csak annyi került a jegyzőkönyvbe, hogy a tanú „felismerte” az elkövetőt. „Az említett tanú majd újra eljön a tárgyalásra, és magabiztosan elismétli majd, amit már egyszer elmondott” – magyarázta Gál az elégedettségét.

Renner Erika a Kúria múlt heti döntése után
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ami Rennert illeti, őt a bevallása szerint sokkolta a Kúria döntése, megnyugodni pedig csak akkor fog, ha a valódi támadóját ítélik el. A Bene védelme részéről elhangzó állítást – amelyre hivatkozva 2014-ben az ügyészség megszüntette a nyomozást – , miszerint nem ismerte fel a támadót, azzal cáfolta, hogy sokkszerűen érte a támadás, és nem tudott arra gondolni, megfigyelje, ki ragadta torkon, vetkőztette meztelenre, vitte be a fürdőszobába, feszítette szét a lábát és öntött lúgot a hüvelyébe és a környékére. „Arra gondoltam, meg fog ölni, és a gyerekeim anya nélkül nőnek fel” – mondta erről. Intézményesített áldozathibáztatásnak nevezte, hogy az ügyészség is ezzel indokolta a nyomozás megszüntetését. „Nem az áldozat dolga felismerni a támadót, hiszen akkor abból sosem lenne ügy, ha valakit megölnek” – fűzte hozzá.

Gál beszél Bene védelmének kétes húzásairól is. Először arról, hogy a másodfokú eljárásban hamis tanúzásra vettek rá egy titkárnőt, aki azt állította, hogy a bűncselekmény elkövetésekor – 2013. március 12-én reggel – találkozott Benével. Később ez a tanú bevallotta, hogy Bene egyik titkárnője kérte meg, hogy adjon alibit az orvosnak. Bene védelme a Kúria előtt elővett egy levelet is, amely állítólag azt tanúsítja, hogy a támadást Renner jelenlegi élettársa bízott meg egy jelenleg éppen fegyházbüntetését töltő embert. Ezzel a levéllel érdemben a Kúria sem foglalkozott, Gált viszont érdekelné, hogy ki írta.

Az interjúban Renner elárulja, egyértelműen nem bánta meg, hogy arccal és névvel vállalta a harcot az igazáért. „Például a buszon odalépnek hozzám, vagy az edzőteremben, ahol tornázni szoktam. Ilyenkor megölelgetnek, s azt mondják: »Veled vagyunk«. Sokan írnak. A legutóbbi döntés után legalább tíz ismeretlen írt. Egyikük azt, hogy nyolc éve él bántalmazó kapcsolatban, és úgy érzi, az én kiállásom adott neki erőt. Néha kicsit úgy érzem, hogy becsaptam ezeket az embereket. A tárgyalóteremben is ott szoktak lenni az áldozatsegítő csoportterápiájáról a lányok. Próbálnak támogatni engem, miközben ők is borzasztó helyzetben vannak, és nem tudták elérni, hogy az ügyük nyilvánosságot kapjon. Ugyanúgy megszüntették, lesöpörték az asztalról az ügyüket, csak nem volt elég erejük, hogy mindezt végigvigyék.

Gál szerint egyébként akár már ősszel véget érhet az eljárás. ét-három tárgyalás várható az ítélőtáblán, utána hatvan nappal később lesz a harmadfok, a Kúrián legfeljebb két tárgyalás következik. Elképzelhető, hogy novemberben pont kerül az ügy végére, de a hosszú forgatókönyv esetén sem húzódhat tovább februárnál.