Porig alázta az Orbán-kormányt az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa

A Stop Soros törvénycsomag nem egyeztethető össze a nemzetközi emberi jogi normákkal – állítja Nils Muižnieks.

2018. február 15., 07:40

Szerző:

Felszólítja Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa, hogy tartózkodjon a külföldről támogatott nem kormányzati szervezetek – köztük a migráció területén tevékenykedők – megbüntetésétől, megbélyegzésétől és hátrányos helyzetbe hozásától. A Népszavában közölt nyilatkozatában Nils Muižnieks kifejtette, az általa megvizsgált eredeti jogszabály-tervezetek időközben tovább szigorodtak, ám már az eredeti elképzelések is komoly aggodalomra adtak okot a nemzetközi emberi jogi normákkal való összeegyeztethetőségük miatt, amely aggodalmakat ráadásul már nem is először fejezett ki.

Nils Muižnieks

„Sajnálom, hogy a magyar kormány ahelyett, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos problémákat orvosolná, arra készül, hogy fokozza a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetek, különösen a migrációs kérdésekkel foglalkozók, megbélyegzését és korlátozását” – olvasható a főbiztos nyilatkozatában. Kifejtette azt is, riasztónak tartja az erősödő magyar kormányzati retorikát, amely úgy állítja be a nem kormányzati szervezeteket és a bevándorlókat, mint akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra. Ez a retorika félelmet ébreszt a lakosságban, növeli a külföldiekkel szembeni türelmetlenséget és a civil szervezetek felé irányuló bizalmatlanságot.

„A javasolt törvénycsomag olyan adminisztratív és pénzügyi terheket jelent, amelyek az egyesülési szabadság korlátozását jelentik, és amelyek nem tekinthetők szükségesnek egy demokratikus társadalomban. Ezért ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal. A csomag egésze megbélyegző, és dermesztő hatást gyakorol a nem kormányzati szervezetekre, azok adományozóira és a velük vagy nekik dolgozó magánszemélyekre” – állítja a főbiztos.

Muižnieks a Népszavának interjút is adott, melyben részletesen is kifejtette, a magyarországi lépések rendkívüli durvaságukkal tűnnek ki. „Nem nagyon láttam olyat, hogy a védelmet kereső embereken segíteni próbáló NGO-kat a törvényhozás szintjén bélyegzik meg. Talán csak Oroszországban és Azerbajdzsánban. De nem hiszem, hogy Magyarországnak kellemes a társaságuk” – fogalmazott.

A főbiztos arról is beszélt, nincs szándékukban megbüntetni a kormányt vagy Magyarországot, de reméli, hogy a megnyilatkozásai jogi és politikai támogatást jelentenek azoknak, akik változásokat akarnak Magyarországon. Másrészt ráirányítják a nemzetközi szervezetek figyelmét bizonyos jelenségekre. „Eszközeim a szavak és a párbeszéd” Kifejtette: „Magyarország az egyik olyan ET tagállam, amelyikben mandátumom hat éve alatt a demokratikus normáktól való eltávolodást tapasztaltam. De nem ismerek még egy európai államot, ahol az idegengyűlöletet kormányzati kampányok szítják. Ugyanez vonatkozik arra a szenvedélyre is, ahogyan Soros Györgyöt minden lehetséges rosszal összefüggésbe hozzák. Ezek nagyon, nagyon aggasztó fejlemények.” Az Orbán-kormány magát Muižniekset is megvádolta azzal, hogy összefüggésbe hozható Sorossal.