Polt Péter: Tömegesen csaltak az ukránok a magyar kettős állampolgársági kérelmekkel

2019. február 4., 17:57

Szerző:

106 esetben született jogerős ítélet olyan ukrán állampolgárokkal kapcsolatban, akik hamis adatokkal kérvényeztek magyar állampolgárságot, útlevelet, továbbá jelentették be magukat magyarországi lakcímekre - derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet a DK-s Vadai Ágnes parlamenti írásbeli kérdésére adott. Ez alapján idén január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás, ebből 32 esetben még a felderítési, 27 ügy a vizsgálati szakaszban van, 156 esetben vádemelés történt, és 106 esetben született jogerős ítélet.

Az ügyészi válasz szerint az esetek többségében úgy akartak kettős ukrán-magyar állampolgársághoz jutni a kérelmezők, hogy nem tudtak magyarul, de „a hivatalnok felelősségét is felvető módon” mégis megszerezték azt. Utóbbira példa, hogy tavaly kommandósok fogtak el két magyar kormányhivatali alkalmazottat, akik ukránoknak intéztek hamis okiratokat. Polt válasza szerint olyan eset is volt, hogy egy magyarul tudó ember jelent meg a konzulátuson, de egy magyarul nem tudó személynek állították ki az állampolgárságot.

Tavaly a DK kampányolt azzal, hogy tömegesen, lakásonként akár több tucat ukrán állampolgárt jelentettek be Kelet-Magyarországon egyes ingatlanokba, hogy egy korábbi szovjet-magyar egyezményt kihasználva illegálisan jussanak magyar nyugdíjellátáshoz. A fiktív lakcímek ügyében Polt azt írta, „az érintettek által aláírt lakcímbejelentők alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának hatósági nyilvántartásában valótlan adatok kerültek bejegyzésre”, és ezekből hatósági igazolványokat is kiállítottak.

Az ukrán határ menti falvakban történt népességrobbanásról ebben a riportunkban írtunk részletesen. Kispaládon a  2018. április 8-i választások előtt tucatjával jelentettek be ukrán állampolgárokat egy-egy családi házba, a megméretés napján pedig megnyitották a határátkelőket is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.