Pöfögő BKV-buszok között kezdett tüntetetni a szabadságért az Együtt

2017. augusztus 20. 15:56

A Függetlenség Napja néven hirdettt tüntetést a nemzeti ünnepre a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért az Együtt. A tiltakozókat négy órára várták Budapestre, a Szabad sajtó útra.

Fotó: Bojkovszky Péter

A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim  folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki – írják a felhívásban A Facebookon vasárnap délig valamivel több mint ötszázan jelezték részvételüket. Tudósítónk jelentése szerint a kezdés előtt néhány perccel néhány száz ember gyűlt össze.

Fotó: Bojkovszky Péter

A rendőrség a kezdés előtt pár perccel még nem zárta teljesen az utat, kétoldalt a buszsávban közlekednek a BKV buszai, mellettük meg álldogálnak a demonstrálók.

Fotó: Bojkovszky Péter

A tüntetésen felszólalt


  • Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke

  • Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnökjelöltje

  • Lukácsi Katalin, kereszténydemokrata politikus, volt KDNP-tag

  • Vágó Gábor, a KELLESZ - Korrupció Ellenes Szövetség alapítója

  • Porcsin Zsolt, korábban a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt, a vagy.hu alapítója


Az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak egymással, és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni – hangoztatta Karácsony Gergely tüntetésen. Azt mondta, a 2018-as választás után újra kell alapítani azt a Szent István-i államot, amit az elmúlt száz évben többször leromboltak. 

Az államnak az a dolga, hogy védje a polgárokat a hatalommal, a munkásokat a tőkével, a jövőt pedig a jövő felélésével szemben. Ilyen államot kell építeni, és ennek az államnak Európában van a helye – idézte az MTI.

Fotó: Bojkovszky Péter

A kormányzatot folyamatosan bíráló politikus arra is kitért, hogy a jövő évi választásokig már kevés az idő, de az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak egymással és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni.

Hajdu Nóra, a szervező Együtt alelnöke a Szabad sajtó úton összegyűlt néhány száz fős hallgatóság előtt – a sajtószabadság követelése mellett – a nemzeti együttműködés rendszerének felszámolását és egy igazságosabb, tisztességesebb ország létrehozását ígérte, ha kormányra kerülnek.

A jövő évi választásokról szólva hangsúlyozta, hogy az utolsó utáni pillanatig nyitva áll az ajtajuk minden új politikai erő előtt, amelynek szintén az a véleménye, hogy a 2010 előtti és utáni világot is meg kell haladni.

Vágó Gábor, a Magyar Korrupcióellenes Szövetség Egyesület alapító tagja arról beszélt, a jelenlegi hatalom újjáépítette a pártállamot, mivel ez a rendszer nem a nép, hanem a saját érdekeit szolgálja. Az ellenzék felelőssége egy olyan állam létrehozása, amely valóban a népet szolgálja, az állampolgárok pedig ezt a helyi szabad sajtó kiépítésével, támogatásával segíthetik – mondta.