Pintér Sándor szerint minden rendben van a határon, a rendőrök inkább rohadt narancsról beszélnek

A belügyminiszter szerint rendszeresen ellenőrzik a határvédelemnél szolgáló rendőrök ellátmányát, hozzánk viszont árad a panasz rohadt narancsról, vizes zsírnál nem több levesről, fagyoskodó rendőrökről és a szálláson rohangáló egerekről.

2018. augusztus 29., 06:45

Szerző: Bíró Veronika

Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő augusztusi cikkünk nyomán írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez. A szocialista képviselő azt kérdezte:

„Az ORFK hangulatkeltésnek tartja azt, amit fotók igazolnak, avagy ki nem mond igazat?”

Cikkünkben arról írtunk, hogy forrásaink szerint három év alatt sem sikerült megoldani a határvédelemnél szolgálatot teljesítő rendőrök ellátását. Rengeteg panasz érkezett hozzánk az étel mennyiségét és minőségét illetően, de a munkavégzés körülményeit is sokan kifogásolták.

Pintér Sándor hétfői válaszában megjegyezte, hogy a rendőrök ellátásáért felelős munkatársak rendszeresen ellenőrzik az ételeket, a szállító társaságok pedig betartják az ételek készítésére és tárolására vonatkozó szabályokat. A belügyminiszter válaszát azzal zárta, hogy a hivatkozott képekkel kapcsolatban a rendőrséghez nem érkezett panasz, az étel nem szerepel az étlapon, és a beszállító cég nem a képen feltüntetett csomagolásban szállítja az ellátmányt.

Ehhez képest cikkünk megjelenése óta is árad hozzánk a panasz.

A fotókon feltüntetett ételeket mind a határnál szolgáló rendőrök kapták ellátmányként, ahogy az alábbi, felismerhetetlen összetételű finomságot is. Az ORFK állításával szemben egyik képet sem manipuláltuk.

Ezt a félig rohadt narancsot is a kerítésnél szolgáló rendőr kapta ellátmányként.

Ahogy a forrásunk által csak vizes zsírnak titulált levest is.

Úgy tippelnénk, hogy ez egy felnőtt ember reggelije volt.

Tudunk olyan rendőrről, aki felesége által készített étellel tért vissza szolgálatba a határhoz, de a parancsnoka kidobatta vele arra hivatkozva, hogy nincs feltüntetve az összetétele, és  nem ellenőrzött helyről való. Így ment a házi töltött káposzta a kukába.

Egy forrásunk elmondta, hogy három éve a Belügyminisztérium nem gondoskodott arról, hogy a kerítésnél szolgáló rendőröknek a hideg beálltával legyen melegedő helyük. A kerítés két végénél felállítottak egy–egy konténert, de a két pont közötti több kilométeres szakaszon nem volt ilyen. Ezért előfordult, hogy saját sátor híján a rendőrök a Honvédelmi Minisztérium sátrába mentek melegedni a katonákhoz a fagyban. Azonban nem sokáig, mert a kerítésen a kamerák egy része a rendőröket figyelte, és volt, hogy rádión szóltak nekik, hogy menjenek ki a sátorból. Akadt példa 22 órás szolgálatra is. 

Értesültünk olyan esetről is, hogy télen a kerítésnél járőröző rendőrök egész éjjel gyalogoltak, nem mertek megállni, mert féltek, hogy megfagynak. Tüzet nem gyújthattak, kályhát csak többszöri kérés után kaptak, amik a honvédségi sátrakba kerültek. Most már a két végpont között főként autóval járnak, korábban gyalog járőröztek a kerítés mentén.

Télen az egyenruha alá külön öltözetet kell venniük, ugyanis forrásunk elmondása szerint a nyári és téli egyenruha csak annyiban különbözik egymástól, hogy a téli nadrágban térdnél van egy betoldás, ami csak egy plusz vékony réteget jelent a térdnél.

Termokesztyűt, aláöltözetet, jégeralsót saját pénzből vesznek a rendőrök, de az egyenruha alól semmi nem lóghat ki, ezért csak azt vehetik magukra, ami befér a nadrág alá. Állításuk szerint a nadrág és a rendszeresített kabát arra jó, hogy fél órát eltöltsenek benne szabad levegőn, de hőt nem tárol. Nyári öltözetük szintén nem segít, a kánikulában belesülnek. Védőitalt már eleget kapnak. 

Az ételen kívül a szállásokat is sokan kifogásolják. Gyakran látnak egeret a szobákban, az ágyneműn pedig egérürüléket. Többször előfordult, hogy ha az ágyra leültek, állítólag porfelhő száll fel. Az alábbi fotó a rendőrök szállásán készült.

ToiToi-vécéket ugyan felállítottak a rendőröknek, de azok nincsenek mindig tisztán tartva.

Amint arról korábban beszámoltunk, jövőre a rendőrök extra munkáját túlórapénz helyett szabadidőben kell megváltani, ez pedig könnyen leszerelési hullámhoz vezethet. A Független Rendőrszakszervezet állítása szerint nem a túlórapénz elvétele a fő gond, hanem hogy a rendvédelmi életpályamodell bevezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a rendőri fizetések növekedése jelentősen elmaradt a versenyszférában tapasztalt bérnövekedéstől. Értesüléseink szerint emellett a munkavégzési körülmények is jelentős szerepet játszanak a leszerelésekben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság cikkünkre reagálva ismét kiadott egy közleményt. Ebben azt írják, hogy a rendőrök valóban nem luxusszállodában laknak és nem Michelin-csillagos séfek gourmet fogásait kapják, de korrekt ellátásban részesülnek. Megerősítették, hogy az ORFK vezetése elkötelezett abban, hogy a rendőrök szolgálati körülményei a lehetőségekhez képest a legjobbak legyenek, ezért folyamatosak az ellenőrzések, kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a szolgálatot teljesítő rendőrök megfelelő ruházatban láthassák el feladataikat. A hozzánk befutó rengeteg panasz azonban ellentmond ennek.

Az pedig biztos, hogy a fényképek és beszámolók mind a határvédelemnél szolgálóktól és a körülményeket jól ismerőktől származnak, azokhoz semmit nem tettünk hozzá, fényképeket nem manipuláltunk.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.