Patyi András egyből tanácselnök lett, választási ügyekben bíráskodik

2018. szeptember 5., 16:29

Szerző:

Patyi András vezeti ezentúl a Kúriának azt a tanácsát elnökként, amelyik a népszavazási kérdésekben és más választási ügyekben bíráskodik – írja a hvg.hu a Kúria új ügyelosztási rendje alapján.

A Nemzeti Választási Bizottság döntéseit nem az általa vezetett tanács bírálja majd el.

Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János kedden nevezte ki bíróvá Patyit, miután egy külön törvénymódosítással, a lex Patyiként elhíresült rendelet ezt lehetővé tette. Az NKE volt rektora és az NVB volt elnöke ezután rögtön tanácselnökként kezdi bírói pályafutását. Méghozzá annak a tanácsnak az élén, amely a választási és népszavazási határozatait érintő ügyekben jár el.

A Kúria tájékoztatása szerint ez a tanács a törvény szerinti ügykörén túl a népszavazásra feltett kérdés hitelesítésével kapcsolatos ügyek és választási ügyekben, valamint önkormányzati és hatósági tevékenységgel összefüggő felülvizsgálati ügyekben illetékes.

A hvg.hu egy forrása szerint Patyi kinevezése azért is pikáns, mivel tanácselnöknek azokat a bírókat szokták kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak.